Categories
Γενικά Άρθρα Κύστη Χειρουργική Της Κύστης Κόκκυγος

Θεραπεία κύστης κόκκυγα με Laser

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Άρθρο του Δρ.Χρυσοχέρη για την Θεραπεία κύστης κόκκυγα με Laser στο www.newsbeast.gr

 

Νέες τεχνικές που αξιοποιούν την τεχνολογία ειδικά εξελιγμένων χειρουργικών laser δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της κύστης κόκκυγα ανώδυνα, χωρίς τομές, εντελώς αναίμακτα.

Η γενική αναισθησία δεν είναι πλέον απαραίτητη και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα χωρίς κανένα ανοικτό τραύμα και ανάγκη καθημερινών αλλαγών του τραύματος για πολλές εβδομάδες, όπως συνέβαινε με την κλασσική ανοικτή μέθοδο.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας ημέρα!

Τι είναι η κύστη κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός, δημιουργείται συνήθως από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που υπάρχει εκ γενετής.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος.

Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή.

Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή παρά μόνο μετά από τη ρύπανση του εσωρούχου με ορο-αιματηρό υγρό. Στην οξεία μορφή της, η κύστη παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.

Πως αντιμετωπίζεται η κύστη κόκκυγα

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύον, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος όμως θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η κύστη μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η θεραπεία με Laser. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό.

Κατά την χειρουργική επέμβαση αφαιρείται όλη η πάσχουσα περιοχή αφήνοντας όμως ένα σημαντικό κενό- έλλειμμα. Το τραύμα μπορεί να αφεθεί ανοικτό ή ημίκλειστο ή να κλειστεί κατά 1ο σκοπό με ή χωρίς κρημνό σύμφωνα με την κρίση και την εκπαίδευση του χειρουργού.

Σε περίπτωση θεραπείας της κύστης κόκκυγα με ανοικτή μέθοδο, απαιτείται καθημερινή αλλαγή του τραύματος για τουλάχιστον 45 μέρες, ενώ το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει και τους 2-3 μήνες.

FiLaC: η νέα μέθοδος θεραπείας της κύστης κόκκυγα με laser

H νεότερη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα είναι η πραγματικά καινοτομική, ελάχιστα επεμβατική (ανώδυνη και αναίμακτη) χειρουργική θεραπεία με laser.

H επονομαζόμενη μέθοδος FiLaC (Fistula Laser Closure) πραγματοποιείται με εξελιγμένο ανώδυνο χειρουργικό laser με μεγάλη απορρόφηση στο νερό σε συνδυασμό με ένα ειδικό καθετήρα κυκλικής εφαρμογής της ενέργειας laser στα τοιχώματα της κύστεως (radial).

Αφού πρώτα καθαριστεί η κύστη, εισάγουμε από την υπάρχουσα οπή της κύστης τον ειδικό καθετήρα εκπομπής laser που εφαρμόζει εστιασμένα την ενέργεια στα τοιχώματα της κύστης.

Η ελεγχόμενη και απόλυτα εστιασμένη εφαρμογή του laser προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου, απολύμανση της περιοχής, διέγερση του κολλαγόνου και έναρξη της διαδικασίας παραγωγής νέου ιστού.

Η μέθοδος μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, δεν περιλαμβάνει τομές, δεν απαιτεί ράμματα και δεν αφήνει ουλές.

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μέσα σε δύο με τρεις ώρες και από την επομένη μπορεί να ακολουθεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. Κατά την περίοδο της αποθεραπείας δεν απαιτούνται αλλαγές.

Αν και σχετικά νέα, η μέθοδος FiLaC παρουσιάζει άριστα αποτελέσματα και τεράστια αποδοχή από τους ασθενείς λόγω της απλότητας της διαδικασίας και της αποφυγής ταλαιπωρίας σε σύγκριση με τις κλασσικές μεθόδους.

Θεραπεία της κύστης κόκκυγα με έκκεντρη τομή και μεταφορά ιστού

Η χειρουργική μέθοδος θεραπεία της κύστης κόκκυγα με έκκεντρη τομή και μεταφορά ιστού από τον γλουτό προς την μέση γραμμή για την πλαστική αποκατάσταση της περιοχής με δημιουργία δερματικού κρημνού (γνωστή και ως Κarydakis & Bascom) εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για περιπλεγμένες περιπτώσεις (υποτροπές με μεγάλα τραύματα, πολλαπλά συρίγγια, κ.α.).

Είναι διεθνώς αποδεκτή ως οριστική θεραπεία που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επανεμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα.

Την 3η ημέρα γίνεται αφαίρεση των γαζών και της παροχέτευσης από το χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται μετά από 10 ημέρες.

 

http://www.newsbeast.gr/health/arthro/2423573/i-nea-therapia-tis-kistis-kokkiga-ine-entelos-anodini-ke-anemakti[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]