Γαστρεκτομή
Τι είναι η γαστρεκτομή;
Η γαστρεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του στομάχου. Η γαστρεκτομή χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για την θεραπεία του καρκίνου στομάχου. Σε περίπτωση ολικής γαστρεκτομής, αφού αφαιρεθεί το στομάχι, ο εξειδικευμένος χειρουργός ενώνει τον οισοφάγο και το λεπτό έντερο μαζί για να συνεχίσουν να επιτρέπουν την πέψη.
Κατά τη διάρκεια μιας γαστρεκτομής, εκτός από την αφαίρεση του στομάχου, ο χειρουργός στις περιπτώσεις κακοήθειας, αφαιρεί και τους λεμφαδένες που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτό διότι οι λεμφαδένες συχνά περιέχουν ήδη καρκινικά κύτταρα, τις λεγόμενες μεταστάσεις στους λεμφαδένες, οι οποίες διαφορετικά θα συνέχιζαν να αναπτύσσονται μετά την αφαίρεση του στομάχου.
Ποια είναι τα είδη της γαστρεκτομής;
- Υφολική γαστρεκτομή
Αφορά την αφαίρεση μέρους του στομάχου και των αντίστοιχων λεμφαδένων, όταν ο όγκος καταλαμβάνει λιγότερο από τα 2/3 του οργάνου. Η αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού γίνεται με αναστόμωση του τμήματος του στομάχου που απομένει στο λεπτό έντερο. - Ολική γαστρεκτομή
Αφορά την αφαίρεση ολόκληρου του στομάχου και των αντίστοιχων λεμφαδένων, σε περίπτωση εμφάνισης μεγάλων όγκων που καταλαμβάνουν όλο το στόμαχο. - Κεντρική γαστρεκτομή
Αφορά την αφαίρεση μέρος του στομάχου, όπως επίσης και των αντίστοιχων λεμφαδένων. Αφαιρείται η γαστροοισοφαγική συμβολή και πραγματοποιείται ένωση του οισοφάγου με το τμήμα του στομάχου που οδηγεί στον δωδεκαδάχτυλο.
Αντικατάσταση του στομάχου μετά από γαστρεκτομή
Το στομάχι εκτελεί σημαντικές λειτουργίες κατά την πέψη. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση τροφίμων και την επεξεργασία πρωτεϊνών. Επιπλέον, βοηθά στην απορρόφηση σημαντικών βιταμινών που είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό αίματος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την τεχνητή αποκατάσταση των λειτουργιών του στομάχου μετά από μια γαστρεκτομή. Ο κοινός παρονομαστής όλων των μεθόδων είναι ότι ο οισοφάγος ράβεται σε διαφορετικά τμήματα του λεπτού εντέρου. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί εκ νέου χώρο αποθήκευσης τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται ο φυσικός τρόπος πέψης.
Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται γαστρεκτομή;
Η γαστρεκτομή εκτελείται κυρίως για την αφαίρεση κακοήθους όγκου (καρκίνου) του στομάχου. Η πλήρης αφαίρεση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι δεν παραμένουν καρκινικά κύτταρα στο σώμα. Διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα ο καρκίνος να συνεχίσει να επεκτείνεται παρά τη χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση των καλοήθων όγκων, συνήθως αρκεί μια γαστρική σφηνοειδής εκτομή ή μία υφολική γαστρεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται μόνο μέρος του οργάνου.
Σπάνιοι λόγοι για γαστρεκτομή είναι η ανεξέλεγκτη αιμορραγία στο στομάχι, για παράδειγμα μετά από σοβαρό ατύχημα ή ρήξεις στον βλεννογόνο ή σε περιπτώσεις ανίατων ελκών στομάχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, ο εξειδικευμένος χειρουργός δεν χρειάζεται να αφαιρέσει ολόκληρο το στομάχι.
Τι είναι η sleeve γαστρεκτομή;
Μια ειδική επέμβαση είναι η λεγόμενη sleeve γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι. Σε αντίθεση με ό,τι υποδηλώνει το όνομα, εδώ ο χειρουργός αφαιρεί λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά ένα μεγάλο μέρος του στομάχου επιμήκως και ράβει το υπόλοιπο. Αυτό το τεχνητό στομάχι συγκρατεί σημαντικά λιγότερη τροφή και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται ως μία από τις ειδικές θεραπευτικές επιλογές που αποσκοπούν στην απώλεια βάρους για υπέρβαρα άτομα.
Ποια είναι η διαδικασία της ολικής γαστρεκτομής;
Η γαστρεκτομή εκτελείται υπό γενική αναισθησία και συχνά με επιπλέον επισκληρίδιο αναισθησία ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.
Στην αρχή ο χειρουργός απολυμαίνει το σημείο πλήρως. Στη συνέχεια εκτελεί μια κεντρική διαμήκη τομή για να αποκτήσει πρόσβαση στο στομάχι. Μια γαστρεκτομή μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Εδώ, ο χειρουργός εισάγει τα λεγόμενα trocars στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω πολλών μικρών τομών, με τις οποίες πραγματοποιεί την αφαίρεση του στομάχου.
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά τη γαστρεκτομή;
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να δώσει προσοχή στον πόνο, τη ναυτία, τη ζάλη και τα πεπτικά προβλήματα όπως η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον χειρουργό του. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγονται τα βαριά γεύματα για την πρόληψη του συνδρόμου Dumping μετά τη γαστρεκτομή.
Προκειμένου να διευκρινιστούν περαιτέρω ερωτήσεις, ο εξειδικευμένος χειρουργός θα σας ενημερώσει για όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διατροφής και της φαρμακευτικής αγωγής μετά από γαστρεκτομή. Ο χειρουργός θα ζητήσει επίσης τακτικές εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει τον υποσιτισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η εύρεση του κατάλληλου χειρουργού ογκολογίας για την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών και επιπλοκών της γαστρεκτομής είναι ο πρωταρχικός στόχος κάθε ασθενή. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Περικλή Χρυσοχέρη, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα της διαδικασίας.