Γαστρικό bypass
Το γαστρικό bypass ,ή αλλιώς γαστρική παράκαμψη, είναι ο πιο συχνός τύπος βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Αυτή η τεχνική τροποποιεί το πεπτικό σύστημα με διπλό σκοπό: να μειώσει την ποσότητα της τροφής που μπορεί να προσληφθεί και την ικανότητα του εντέρου να απορροφά τις θερμίδες. Η επέμβαση αυτή συνίσταται στην διαίρεση του στομάχου στο πάνω μέρος του, δημιουργώντας ένα νέο στόμαχο (gastric pouch) γύρω στα 20ml. Το μέρος αυτό του στομάχου ενώνεται με μια έλικα λεπτού εντέρου, όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα, ενώ το υπόλοιπο στομάχι αφήνεται στη θέση του. Η δύο ελεύθερες έλικες του λεπτού εντέρου αναστομώνονται γύρω στα 100 εκ. από τον προστόμαχο.
Η επέμβαση αυτή δημιουργεί και γρήγορο κορεσμό λόγω του μικρού νέου στόμαχου και μειωμένη απορρόφηση των τροφών, επειδή παρακάμπτεται ένα σημαντικό μήκος του λεπτού εντέρου. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για ασθενείς με μεγάλο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και συνυπάρχον σάκχαρο.
Η γαστρική παράκαμψη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους που φτάνει στο 60-75% του πλεονάζοντος βάρους μέσα στους πρώτους 12-14 μήνες. Το βάρος που χάνεται με αυτή τη χειρουργική τεχνική εξαρτάται από το πόσο καλά ο ασθενής τηρεί τη μετεγχειρητική δίαιτα και από τη σωματική άσκηση. Παρ’ όλα αυτά, η μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρατηρείται στην αρχή και στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Αφού επιτευχθεί το ιδανικό βάρος, ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί υγιεινές συνήθειες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρεί ισορροπημένη διατροφή και επαρκή σωματική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η αποφυγή της επαναπρόσληψης του χαμένου βάρους.
Σε ποιους προτείνεται το γαστρικό bypass;
Η χειρουργική επέμβαση γαστρικού bypass συνιστάται συνήθως σε άτομα που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
- Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 40: Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 100 κιλά περιττό βάρος για τους άνδρες και 80 κιλά περιττό βάρος για τις γυναίκες.
- ΔΜΣ πάνω από 35 με συνύπαρξη προβλημάτων υγείας: Αυτό περιλαμβάνει παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπνική άπνοια και καρδιακές παθήσεις.
- Αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους μέσω δίαιτας και άσκησης: Τα άτομα που έχουν προσπαθήσει και αποτύχει να χάσουν βάρος με μη χειρουργικές μεθόδους μπορεί να εξεταστούν για χειρουργική επέμβαση γαστρικού bypass.
Πλεονεκτήματα γαστρικού bypass
Τα πλεονεκτήματα του γαστρικού bypass περιλαμβάνουν:
- Σημαντική απώλεια βάρους: Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το γαστρικό bypass είναι κατά βάση σημαντική και σταθερή απώλεια βάρους. Είναι η πιο αποτελεσματική επέμβαση, (gold standard) με την οποία όλες οι άλλες βαριατρικές επεμβάσεις συγκρίνονται. Μάλιστα, οι ασθενείς χάνουν κατά μέσο όρο το 50-70% του περιττού τους βάρους μέσα στα πρώτα 2 χρόνια.
- Βελτίωση της υγείας: Η γαστρική παράκαμψη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση ή επίλυση των σχετικών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπνική άπνοια και οι καρδιακές παθήσεις.
- Καλύτερη ποιότητα ζωής: Τα άτομα που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη συχνά βιώνουν βελτιωμένη κινητικότητα, αυτοεκτίμηση και συνολική ποιότητα ζωής.
- Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος: Η γαστρική παράκαμψη πραγματοποιείται συχνά λαπαροσκοπικά, με την εφαρμογή μικρών τομών και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο και ουλές καθώς επίσης και ταχύτερη περίοδο ανάρρωσης.
- Μακροπρόθεσμη επιτυχία: Η γαστρική παράκαμψη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη βελτίωση των σχετικών προβλημάτων υγείας, με υψηλό ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών. Είναι η πιο παλιά μέθοδος (ξεκίνησε από το 1966) και έτσι έχουμε αποτελέσματα πολλών ετών που δείχνουν ότι η επέμβαση είναι αποτελεσματική, και η απώλεια βάρους διαρκεί.
- Tα πιο υψηλά ποσοστά ίασης του διαβήτη (84-93%) της υπέρτασης και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου!
Λόγω τις αποτελεσματικότητάς της αποτελεί μακράν τη 2η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη επέμβαση κατά της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επέμβαση γαστρικού bypass
Στα χέρια μιας έμπειρης χειρουργικής ομάδας διαρκεί γύρω στις 2-4 ώρες. Οι τυχόν επιπλοκές στην πλειοψηφία τους αφορούν διαφυγή (από κάποια από τις αναστομώσεις) και δημιουργία συριγγίων, καθώς και περιεγχειρητικές θρομβώσεις.
Η νοσηλεία διαρκεί 2-3 ημέρες, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 3 εβδομάδες.
Διατροφή μετά το γαστρικό bypass
Μετά τη χειρουργική επέμβαση γαστρικού bypass, είναι σημαντικό να ακολουθείται μια προσεκτική δίαιτα. Αυτό έχει ως σκοπό μια διατροφή με υψηλά θρεπτικά συστατικά και την αποφυγή επιπλοκών. Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές οδηγίες:
- Λήψη τροφών σε υγρή μορφή και στη συνέχεια πολτοποιημένες και μαλακές τροφές.
- Κατανάλωση μικρών, συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής.
- Αποφυγή ζάχαρης και εξευγενισμένων υδατανθράκων.
- Κατανάλωση άφθονης πρωτεΐνης για διατήρηση της μυϊκής μάζας και βοήθεια στην επούλωση.
- Ενσωμάτωση βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα σιδήρου και Β-12, καθώς το γαστρικό bypass μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις.
- Πόση άφθονων υγρών, κυρίως νερού, για διατήρηση της ενυδάτωσης.
Μειονεκτήματα της επέμβασης
Μπορεί να προκαλέσει χρόνια αβιταμίνωση, οστεοπόρωση και αναιμία και έτσι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες κτλ εφ’ όρου ζωής.
Οι τυχόν επιπλοκές είναι πιο σύνθετες στην αντιμετώπισή τους σε σχέση με το γαστρικό δακτύλιο, γαστρικό μανίκι.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Περικλή Χρυσοχέρη. Λόγω της πολυετούς του εμπειρίας στη Χειρουργική Παχυσαρκίας είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας για εσάς.