Οξεία χολοκυστίτιδα

Τι είναι η οξεία χολοκυστίτιδα;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, το οποίο έχει σχήμα αχλαδιού και εντοπίζεται στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας, κάτω από το ήπαρ. Βασική λειτουργία της χοληδόχου είναι η αποθήκευση της χολής, του πεπτικού υγρού που παράγεται στο συκώτι και συμβάλλει στην απορρόφηση των λιπιδίων. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η χολή μετακινείται στο λεπτό έντερο, μέσω λεπτών σωληναρίων που ονομάζονται κυστικός και χοληδόχος πόρος. Η χοληδόχος κύστη μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή λόγω διάφορων αιτιών και η κατάσταση αυτή ονομάζεται οξεία χολοκυστίτιδα.

Με τη δημιουργία φλεγμονής στην χοληδόχο κύστη, διάφορα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της. Αυτά ενδέχεται να μεταφερθούν στο αίμα και να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση και σήψη, μια επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Οξεία χολοκυστίτιδα: Αίτια και Παράγοντες κινδύνου

Η πάθηση της οξείας χολοκυστίτιδας διακρίνεται σε δύο βασικούς τύπους: τη λιθιασική και την αλιθισιακή χολοκυστίτιδα.

Η λιθιασική χολοκυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία φλεγμονής της χοληδόχου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Αφορά την παρουσία χολολίθων μέσα στη χοληδόχο κύστη, οι οποίοι δημιουργούνται μετά από κρυσταλλοποίηση της χολής. Οι χολόλιθοι μπορούν να μπλοκάρουν τον κυστικό πόρο, εμποδίζοντας την ομαλή ροή της χολής προς το λεπτό έντερο. Έτσι, η πίεση της εντός της κοιλότητας της χοληδόχου κύστης αυξάνεται, προκαλώντας φλεγμονή και συσσώρευση μικροβίων.

Η αλιθιασική χολοκυστίτιδα είναι πολύ λιγότερο συχνή, αλλά αρκετά πιο σοβαρή σε σχέση με την λιθισιακή. Παρατηρείται συχνά σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, έπειτα από κάποιον σοβαρό τραυματισμό ή εκτεταμένο έγκαυμα, σοβαρή υποθρεψία, ιατρογενή κάκωση και περιπτώσεις ανοσοκαταστολής. Σοβαρές παθήσεις τέτοιας φύσεως μπορεί να οδηγήσουν σε βαριά οξεία χολοκυστίτιδα, με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν να καταστήσουν την εμφάνιση χολολίθων και τη φλεγμονή της χοληδόχου κύστης πιο πιθανή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Εγκυμοσύνη
  • Διαβήτης
  • Ακούσια και απότομη απώλεια μεγάλου βάρους
  • Ηλικία
  • Παχυσαρκία
  • Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Συνηθέστερα οι χολόλιθοι και η χολοκυστίτιδα εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ηλικιακά κοντά στα 40, υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χολολιθίαση είναι πολύ συχνή και απαντάται στο 10-15% του πληθυσμού. Ωστόσο δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς με χολόλιθους συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των ασθενών με χολολιθίαση θα παρουσιάσουν συμπτώματα, όπως κωλικό χοληφόρων, οξεία χολοκυστίτιδα ή άλλες επιπλοκές της χολολιθίασης (παγκρεατίτιδα ή χολαγγειϊτιδα).

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;

Κύριο σύμπτωμα της χολοκυστίτιδας είναι ο οξύς πόνος, ο οποίος εκδηλώνεται στο δεξί άνω μέρος της κοιλιάς, ο οποίος εκδηλώνεται συνήθως μετά από κατανάλωση λιπαρού γεύματος. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί πέραν της περιοχής της χοληδόχου κύστεως, και να φτάσει έως τη ράχη, τον δεξιό ώμο και τη δεξιά ωμοπλάτη. Οι βαθιές ανάσες καταστούν τον πόνο χειρότερο, και τα συνηθισμένα παυσίπονα δεν τον ανακουφίζουν.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την οξεία χολοκυστίτιδα αποτελούν τα παρακάτω:

    • Ναυτία κι έμετος
    • Ίκτερος
    • Ανορεξία ή/και αδυναμία κατάποσης
    • Διάταση κοιλίας
    • Πυρετός υψηλότερος των 38ο

 

Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία χολοκυστίτιδα;

Πρώτο βήμα για τη διάγνωση της οξείας χολοκυστίτιδας αποτελεί η λήψη ολοκληρωμένου ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό. Εάν ανακαλυφθούν ύποπτα ευρήματα κατά την εξέταση, ο ιατρός μπορεί να παραγγείλει μια σειρά διαγνωστικών ελέγχων. Τέτοιοι αποτελούν οι εξετάσεις αίματος για σημάδια φλεγμονής, το υπερηχογράφημα και η αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 

Πιθανές επιπλοκές της οξείας χολοκυστίτιδας

Η οξεία χολοκυστίτιδα αποτελεί μια από τις σοβαρές επιπλοκές της χολολιθίασης, δηλαδή της δημιουργίας λίθων στη χοληδόχο. Με τη σειρά της, η πάθηση αυτή μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, προκαλώντας τις παρακάτω επιπλοκές:

      • Νέκρωση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης με αποτέλεσμα τη διάτρησή της
      • Περιτονίτιδα
      • Εμπύημα χοληδόχου κύστης
      • Χολοκυστικό συρίγγιο, δηλαδή προσκόλληση της χοληδόχου κύστης σε γειτονικά κοιλιακά όργανα με δημιουργία ανώμαλων επικοινωνιών με αυτά

 

Θεραπεία και Αντιμετώπιση

Η οξεία χολοκυστίτιδα αντιμετωπίζεται με ενυδάτωση και αντιβίωση. Παραδοσιακά αντιμετωπιζόταν το οξύ επεισόδιο με αντιβίωση και σε δεύτερο χρόνο χειρουργικά. Επέμβαση εκλογής για αυτήν την πάθηση είναι η χολοκυστεκτομή, δηλαδή η ολική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Ωστόσο με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες του Tόκυο (Tokyo Guidelines 2018) συνιστάται ως θεραπεία εκλογής της οξείας χολοκυστίτιδας η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Στη σημερινή εποχή, η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει στους ιατρούς να πραγματοποιήσουν ρομποτική και λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η επέμβαση διαρκεί κατά μέσο όρο 40 με 90 λεπτά, και πραγματοποιείται με τον ασθενή να βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει την επέμβαση προσφέροντας ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο κι άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στον ασθενή. Η απαιτούμενη νοσηλεία ελαττώνεται στο ελάχιστο, κι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες ταχύτατα.

Ο καταρτισμένος χειρουργός Περικλής Σ. Χρυσοχέρης και η ομάδα του είναι απολύτως ικανοί να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό οξείας χολοκυστίτιδας. Διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον χώρο, καθώς και εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική. Για οποιαδήποτε ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.