Παγκρεατίτιδα
Τι είναι η παγκρεατίτιδα;
Ως παγκρεατίτιδα ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο αδένας του παγκρέατος φλεγμαίνει. Πρόκειται για μια κατάσταση αρκετά σπάνια, αλλά αρκετά επικίνδυνη. Το πάγκρεας είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας του ανθρώπινου σώματος και βρίσκεται στην άνω κοιλιακή χώρα, πίσω από το στομάχι. Έχει διττή λειτουργία, αφού παράγει και ένζυμα αλλά και ορμόνες ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα ένζυμα που παράγονται μεταφέρονται στο λεπτό έντερο και συμβάλλουν κυρίως στη διάσπαση των πρωτεϊνών που προσλαμβάνονται από τις τροφές. Οι ορμόνες που παράγονται στο πάγκρεας είναι η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα απευθείας.
Είδη παγκρεατίτιδας
Η παγκρεατίτιδα διακρίνεται σε δύο είδη, την οξεία και τη χρόνια παγκρεατίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, η οξεία παγκρεατίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά και στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτιά της είναι αδιευκρίνιστα. Αν δε θεραπευτεί άμεσα μετά την εμφάνισή της, τότε εκδηλώνεται η χρόνια παγκρεατίτιδα. Η χρόνια παγκρεατίτιδα προκαλεί ανωμαλίες στην πέψη αλλά και στο σάκχαρο του αίματος.
Παγκρεατίτιδα: Αίτια
Τα κύρια αίτια εκδήλωσης της παγκρεατίτιδας είναι δύο, το αλκοόλ και οι πέτρες στη χολή. Η παγκρεατίτιδα -πιο συγκεκριμένα η οξεία παγκρεατίτιδα- μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή της χολολιθίασης (δημιουργία πετρών μέσα στη χολή).
Επιπρόσθετα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που έχουν ταυτιστεί με την εμφάνισή της. Όμως, τις περισσότερες φορές, η ακριβής αιτία πρόκλησής της δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Πιο συγκεκριμένα, παγκρεατίτιδα μπορεί να προκαλέσουν:
- Τραυματισμός στην κοιλιακή χώρα (π.χ. μετά από πτώση)
- Κάποια φαρμακευτική αγωγή
- Yπερτριγλυκεριδαιμία
- Κάποια χειρουργική επέμβαση στην περιοχή
- Κυστική ίνωση
- Υπερασβεστιαιμία
- Παχυσαρκία
- Νόσοι των χοληφόρων
- Ανατομικές δυσλειτουργίες του παγκρέατος
- Ιογενείς λοιμώξεις
- Παράσιτα
Παγκρεατίτιδα & Συμπτώματα
Ανάλογα με το είδος της παγκρεατίτιδας (οξεία ή χρόνια) διαφοροποιούνται και τα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, η οξεία παγκρεατίτιδα εκδηλώνεται με έντονο πόνο -ξαφνικό ή κλιμακούμενο- ο οποίος πολλές φορές μπορεί να αντανακλά στην πλάτη. Επιπρόσθετα, ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από:
- Ναυτία
- Εμετό – Αναγωγή
- Πυρετό
- Ευαισθησία του σημείου κατά το άγγιγμα
- Μετεωρισμό (φούσκωμα στην κοιλιά)
Σε περιπτώσεις χρόνιας παγκρεατίτιδας μπορεί να εμφανιστούν και τα παρακάτω συμπτώματα:
- Άνω κοιλιακό άλγος
- Απώλεια βάρους
- Πόνος στην κοιλιά που αυξάνεται μετά το φαγητό
- Υπερβολικά δύσοσμα κόπρανα
- Αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης και εμφάνιση διαβήτη
- Αναιμία
- Ίκτερος
Διάγνωση παγκρεατίτιδας
Η παγκρεατίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ο θεράπων ιατρός, αφού λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς, προχωρά σε κλινική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των παγκρεατικών ενζύμων, και πιο συγκεκριμένα της λιπάσης και της αμυλάσης. Ο πόνος στην περιοχή συνδυαστικά με την αυξημένη τιμή της λιπάσης και της αμυλάσης συνήθως υποδηλώνει την ύπαρξή της. Σε μερικές περιπτώσεις προτείνεται και αξονική τομογραφία άνω κοιλίας για ακριβέστερη διάγνωση.
Παγκρεατίτιδα & Θεραπεία
Η θεραπεία εκλογής της παγκρεατίτιδας εξαρτάται από τη σοβαρότητά της. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Η οξεία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση υγρών παρεντερικά, αντιπυρετική θεραπεία και παυσίπονα. Όμως, συνήθως, απαιτείται η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, γιατί απαιτείται συνεχής παρακολούθηση. Ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει υδρική δίαιτα, όταν δεν κάνει πια εμετό.
Εάν και εφόσον, η εμφάνιση της παγκρεατίτιδας οφείλεται σε πέτρες στη χολή, η θεραπεία εκλογής είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Με την συγκεκριμένη επέμβαση αφαιρούνται όλοι οι χολόλιθοι και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόλις τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας υποχωρήσουν.
Ο Χειρουργός Περικλής Σ. Χρυσοχέρης είναι μέλος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών και έχει εξαιρετική εμπειρία σε πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων. Είναι πάντα κοντά στον ασθενή και παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση στο κάθε περιστατικό προτείνοντας σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης. Επικοινωνήστε με τον ιατρό άμεσα για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την παγκρεατίτιδα και τους τρόπους αντιμετώπισής της.