Αφαίρεση χολής
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ του οποίου κύρια λειτουργία είναι η αποθήκευση της χολής. Ως χολή ορίζεται μια ουσία που παράγεται στο ήπαρ και βοηθά το σώμα να χωνέψει τα λίπη. Η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει χολή όταν τα τρόφιμα, ιδίως τα λιπαρά, εισέρχονται στον πεπτικό σωλήνα. Κατά την αφαίρεση χολής, το ήπαρ αναλαμβάνει αυτή τη λειτουργία.
Πότε μπορεί να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση χολής;
Κανονικά, όταν η λειτουργία απέκκρισης της χολής από τη χοληδόχο κύστη είναι διαταραγμένη ή όταν η ίδια η χολή είναι διαταραγμένη λόγω διαταραχής του μεταβολισμού του ήπατος (λιθογόνος χολή), σχηματίζεται λιθίαση ή πέτρες. Οι πέτρες μπορεί να εμφανιστούν στη χοληδόχο κύστη, αλλά και στον χοληδόχο πόρο. Η διάγνωση της χολολιθίασης (πέτρες στη χοληδόχο κύστη), ενίοτε προκύπτει από απεικονιστικές εξετάσεις για άλλους λόγους (ασυμπτωματικές πέτρες στη χοληδόχο κύστη) και ενίοτε λόγω δευτερογενών συμπτωμάτων στη χοληδόχο κύστη. Στην πρώτη περίπτωση, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την πρόληψη επιπλοκών. Ωστόσο, οι σαφείς ενδείξεις για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι όταν προκαλεί συμπτώματα ή επακόλουθες επιπλοκές.
Προειδοποιητικά συμπτώματα
Τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη δεν πρέπει να αγνοούνται. Σε περίπτωση που υπάρχει πόνος στο δεξί μέρος της κοιλιάς, ο οποίος πόνος είναι εντονότερος μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οφείλεται σε προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Επιπλέον, υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο πόνος ο οποίος εντοπίζεται στο δεξί μέρος της κοιλιάς να αντανακλάται στην πλάτη ή το στήθος. Το άλγος στο δεξιό πάνω τεταρτημόριο της κοιλιάς μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό συνήθως μετά το φαγητό, ειδικά αν το γεύμα ήταν μεγάλο και περιείχε ζωικά λίπη. Αρκετά συχνά, υπάρχουν επιπλοκές που προέρχονται από τη χολολιθίαση. Αυτές περιλαμβάνουν την οξεία χολοκυστίτιδα, η οποία αποτελεί φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, στην οποία ο πόνος συνήθως συνοδεύεται με πυρετό. Στην περίπτωση αυτή, η κατάσταση είναι επείγουσα και, εκτός από την αντιβίωση, εκτός αν αντενδείκνυται, η χοληδόχος κύστη πρέπει να αφαιρεθεί. Όταν οι λίθοι υπάρχουν στους χοληδόχους πόρους, κυρίως στον κύριο χοληδόχο πόρο, συνιστάται η αφαίρεσή τους με μια ενδοσκοπική διαδικασία που ονομάζεται ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) πριν από τη χολοκυστεκτομή. Άλλες φορές οι πέτρες μπορεί να είναι αιτία οξείας παγκρεατίτιδας (φλεγμονή του παγκρέατος), η οποία πρέπει αρχικά να αντιμετωπιστεί πριν από τη χολοκυστεκτομή.
Άλλοι λόγοι που μπορεί να χρειαστεί χολοκυστεκτομή είναι:
- εμφάνιση πολυπόδων στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης
- υποψία κακοήθειας
- ασβεστοποίηση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης
Αφαίρεση χολής – Μέθοδοι
Η χολοκυστεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας. Η χοληδόχος κύστη μπορεί να αφαιρεθεί με δύο τρόπους:
- Λαπαροσκοπικά
- Mέσω ανοικτής τομής
Ανάλογα το περιστατικό, θα αποφασιστεί ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί.
- Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επιλέγεται λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης διαρκεί περίπου 1 ώρα. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους ακόμη και την ίδια μέρα.
- Σε περίπου 10% των περιπτώσεων, η χοληδόχος κύστη πρέπει να αφαιρεθεί μέσω ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης. Σε αυτή τη μέθοδο, γίνεται μια μεγαλύτερη τομή στο μέσο της κοιλιάς ή στο δεξιό πλάγιο της κοιλιάς. Αυτή η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Περικλή Χρυσοχέρη.