Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Κήλη των αθλητών
Τι είναι η κήλη των αθλητών;
Η κήλη των αθλητών (sportsman’s hernia) ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, είναι μία πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Η πάθηση αυτή δεν εμφανίζεται απαραίτητα με την κλασική μορφή που έχει μία κήλη, δηλαδή ως διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια «κρυφή» κήλη, η οποία δημιουργείται λόγω της αποδυνάμωσης του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού σωλήνα. Η κήλη των αθλητών, εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες επαγγελματίες αθλητές. Είναι, όμως, δυνατό να παρουσιαστεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου, τα οποία έχουν έντονη καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
Ο Γενικός Χειρουργός Περικλής Χρυσοχέρης διαθέτει εξειδίκευση και μακρόχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση όλων των κηλών της κοιλιακής χώρας (βουβωνοκήλης, μηροκήλης, κ.α). Σεβόμενος τις ανάγκες κάθε επαγγελματία αθλητή αλλά και την αγωνία του για την άμεση επιστροφή του στις αθλητικές δραστηριότητες, διενεργεί τις πλέον σύγχρονες θεραπείες την κήλη των αθλητών. Επικοινωνήστε μαζί του και απαλλαγείτε γρήγορα και οριστικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Πώς δημιουργείται η κήλη των αθλητών;
Οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των σύγχρονων αθλημάτων, σε συνδυασμό με την έντονη καταβολή προσπάθειας, έχουν οδηγήσει στη διαιώνιση της πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, για τη δημιουργία της κήλης των αθλητών ευθύνεται ο οξύς ή χρόνιος τραυματισμός κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ο οξύς τραυματισμός, προκαλείται στην περιοχή των προσαγωγών μυών μετά από μία απότομη κίνηση κατά τη διάρκεια της άθλησης. Παράλληλα, η επανάληψη των ίδιων κινήσεων σε βάθος χρόνου είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση χρόνιου πόνου.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει η κήλη των αθλητών;
Όταν η κήλη των αθλητών προκαλείται από οξύ τραυματισμό, εμφανίζεται άμεσα έντονος πόνος στη μηροβουβωνική περιοχή. Ο πόνος γίνεται πιο ήπιος όταν ο ασθενής ξεκουράζεται, αλλά επιστρέφει αμέσως κατά τις αθλητικές του δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, κινήσεις όπως η στροφή και η έκταση του ισχίου επηρεάζουν ακόμα περισσότερο την ένταση του πόνου.
Επιπρόσθετα, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με το βήχα, το φτέρνισμα και κατά τη σεξουαλική επαφή. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι η αντανάκλαση του πόνου στην περιοχή των προσαγωγών μυών, στο περίνεο, αλλά και στους όρχεις. Η σημαντική διαφορά που παρουσιάζει η κήλη των αθλητών από τις υπόλοιπες κήλες είναι ότι δεν προκαλεί ορατό εξόγκωμα.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση της κήλης των αθλητών, απαιτείται ένας έμπειρος Ιατρός με άριστη γνώση της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής. Ο Ιατρός λαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό και πραγματοποιεί λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενούς. Ουσιαστικά, η διάγνωση προκύπτει μέσω της απόκλισης άλλων αιτιών, οι οποίες θα μπορούσαν να ευθύνονται για την ύπαρξη του πόνου στην περιοχή. Παράλληλα, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση διενεργούνται οι κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως:
- υπερηχογράφημα
- μαγνητική τομογραφία
Ποια είναι η μέθοδος αντιμετώπισης για την κήλη των αθλητών;
Όταν αποτύχει η συντηρητική αγωγή ή εάν η διαφραγματοκήλη υποτροπιάζει με την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες, είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπισή της.
Οι πλέον σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης για την κήλη των αθλητών είναι η ελάχιστα επεμβατική Ρομποτική ή Λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Οι τεχνικές αυτές εγγυώνται την πλήρη ίαση του ασθενούς και την ταχεία επιστροφή του στις αθλητικές δραστηριότητες. Η αποκατάσταση της κήλης ρομποτικά ή λαπαροσκοπικά με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (e-TEP) έχει διάρκεια περίπου 40 έως 50 λεπτά. Η λαπαροσκοπική προσπέλαση πραγματοποιείται με την τοποθέτηση πλέγματος, μέσω τριών τομών λίγων χιλιοστών. Είναι άξιο αναφοράς ότι στις περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι αμφοτερόπλευρο, η αποκατάσταση και των δύο πλευρών γίνεται από τις ίδιες τομές.
Παρακάτω συνοψίζονται τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής αποκατάστασης:
- Σύντομη διάρκεια χειρουργείου
- Μικρότερη απώλεια αίματος, σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο
- Περιορισμός της παραμονής στο νοσοκομείο, από λίγες ώρες έως μια ημέρα
- Μειμένος μετεγχειρητικός πόνος
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω της απουσίας ουλών
- Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
- Ταχύτερη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες