Κολεκτομή
Τι είναι η κολεκτομή;
Η κολεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία θεραπεύονται παθήσεις του παχέος εντέρου. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται μέρος του παχέος εντέρου (ή και ολόκληρο) και λειτουργεί ως θεραπεία ασθενειών, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη εμφάνισής τους. Μετά την αφαίρεση του μέρους του εντέρου που χρήζει απομάκρυνσης, το υγιές έντερο ενώνεται πάλι με τη διαδικασία της αναστόμωσης.
Κολεκτομή: Ποιες παθήσεις θεραπεύει;
Η κολεκτομή ενδείκνυται για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει τις παρακάτω παθήσεις:
- Καρκίνος παχέος εντέρου
- Πολύποδες παχέος εντέρου
- Ισχαιμία
- Πρόπτωση ορθού
- Εκκολπώματα
- Αιμορραγία
- Νόσος του Crohn’s
- Ειλεός
- Σύνδρομο Lynch
- Διάτρηση παχέος εντέρου
- Ελκώδης κολίτιδα
Ποιοι είναι οι τύποι επεμβάσεων κολεκτομής;
Η μορφή της κολεκτομής εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι η προς αντιμετώπιση πάθηση και ο δεύτερος είναι το τμήμα του εντέρου που πρέπει να αφαιρεθεί.
Πιο συγκεκριμένα, η κολεκτομή μπορεί να είναι:
- Δεξιά κολεκτομή: αφαιρείται το δεξί κόλον και το ορθό
- Αριστερή κολεκτομή: αφαιρείται το κατιόν κόλον
- Σιγμοειδεκτομή: αφαιρείται το σιγμοειδές κόλον
- Εγκαρσιεκτομή: αφαιρείται το εγκάρσιο κόλον
Σε κάποιες περιπτώσεις συνίσταται υφολική ή ολική κολεκτομή.
Κατά την υφολική κολεκτομή αφαιρείται όλο το παχύ έντερο πλην του ορθού και συνηθίζεται σε σοβαρά περιστατικά εντερικής απόφραξης ή αιμορραγίας. Από την άλλη, στις περιπτώσεις ολικής κολεκτομής αφαιρείται όλο το παχύ έντερο και στη συνέχεια το λεπτό έντερο ενώνεται με τον πρωκτό.
Διαδικασία λαπαροσκοπικής – ρομποτικής κολεκτομής
Ο χειρουργός κάνει 4-5 μικρές τομές στην περιοχή. Στη συνέχεια, εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Ένα εξ αυτών είναι το λαπαροσκόπιο, μια μικρή κάμερα που συνδέεται με μια οθόνη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να βλέπει στο εσωτερικό του ασθενούς. Στη συνέχεια, μόλις αποκοπεί το σημείο του εντέρου που πρέπει να αφαιρεθεί, ο χειρουργός ανοίγει λίγο παραπάνω τη μια εκ των τομών για να χωρέσει το τμήμα του εντέρου.
Γιατί να επιλέξω τη λαπαροσκοπική – ρομποτική κολεκτομή;
Η λαπαροσκοπική- ρομποτική κολεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και έχει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την ανοιχτή επέμβαση. Οι τομές που πραγματοποιούνται είναι μικρότερες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βραχύχρονη νοσηλεία, τη γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα και την αποφυγή επιπλοκών που σχετίζονται με τις μεγάλες τομές. (μετεγχειρητικές συμφύσεις -ειλεός, μετεγχειρητική κήλη, κτλ, κτλ)
Επίσης, με τις μεθόδους αυτές οι πιθανότητες για μετεγχειρητικές λοιμώξεις μειώνονται. Τέλος, η λειτουργία του εντέρου αποκαθίσταται άμεσα και έτσι, ο ασθενής δεν χρειάζεται να προβεί σε περαιτέρω μετεγχειρητικές ενέργειες (ρινογαστρικός σωλήνας κτλ κτλ).
Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Κολεκτομης
Η ρομποτική κολεκτομή αποτελεί εξελιγμένη μορφή της Λαπαροσκοπικής κολεκτομής. Το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα ενσωματώνει πάρα πολλές νέες καινοτομίες και τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της Χειρουργικής τεχνολογίας. Οι οπές – τομές που χρησιμοποιούνται είναι σχεδόν οι ίδιες με τις λαπαροσκοπικής, αλλά τα εργαλεία και η κάμερα είναι πιο εξελιγμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα λαπαροσκοπικά. Έτσι η χρήση της Ρομποτικής βοηθά τον χειρουργό να διεκπεραιώνει σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις, σε δύσβατες περιοχές και με άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα .
Λαπαροσκοπική – Ρομποτική κολεκτομή: Πιθανές επιπλοκές
Η λαπαροσκοπική κολεκτομή, αν και σύγχρονη μέθοδος, δεν παύει να αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση εξαιτίας της οποίας μπορεί να εμφανιστούν οι παρακάτω επιπλοκές:
- Αναστομωτική διαφυγή – περιτονίτιδα – σήψη
- Τρώση κοίλου σπλάχνου – περιτονίτιδα
- Δημιουργία συριγγίων
- Μετεγχειρητική αιμορραγία
- Φλεγμονή
- Πυρετός
- Θρόμβωση κάτω άκρων
- Πνευμονική εμβολή
Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται;
Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά της σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πιο συγκεκριμένα, αντενδείκνυται σε περιπτώσεις:
- Επιβαρυμένου ιστορικού επεμβάσεων στην κοιλιακή χώρα
- Αναπνευστικών προβλημάτων
Κολεκτομή & διατροφή
Μετά την κολεκτομή ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή. Τα μικρά και λίγα γεύματα μέσα στη μέρα είναι ιδανικά τουλάχιστον για το διάστημα δεκαπέντε ημερών. Επίσης, η διατροφή του ασθενούς θα πρέπει να είναι φτωχή σε φυτικές ίνες και η επιστροφή του στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες γίνεται σταδιακά.
Ο Γενικός Χειρουργός Περικλής Χρυσοχέρης, με τεράστια εμπειρία στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική πεπτικού συστήματος, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία και να σας λύσει οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την κολεκτομή.
Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.