Λιπώματα
Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται από κύτταρα του λιπώδους ιστού. Μεταξύ των χαρακτηριστικών των λιπωμάτων είναι ότι είναι μαλακά στην αφή, στρογγυλά-υποστρόγγυλα, καλά οριοθετημένα και συνήθως ανώδυνα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να κινηθούν κατά την αφή, καθώς δεν είναι συνδεδεμένα με τα βαθιά δερματικά στρώματα ή τους εν τω βάθει ιστούς.
Οι καλοήθεις αυτοί όγκοι του λιπώδους ιστού μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που έχει λίπος. Τα περισσότερα λιπώματα εμφανίζονται στο άνω μέρος του σώματος, ιδίως στον κορμό και τον αυχένα. Άλλα συνήθη σημεία περιλαμβάνουν τα εγγύς τμήματα του βραχίονα, του μηρού και των γλουτών.
Συχνότητα εμφάνισης λιπωμάτων
Η εμφάνιση λιπωμάτων στον άνθρωπο είναι πολύ συνηθισμένη και περίπου 1 στα 1000 άτομα έχει έστω ένα λίπωμα. Επηρεάζουν συχνότερα άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, ωστόσο μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πιθανό επίσης να γεννηθεί κανείς με λίπωμα. Εμφανίζονται με μια ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες αν και επηρεάζουν σε γενικές γραμμές και τα δυο φύλα.
Λιπώματα – Συμπτώματα
Σε γενικές γραμμές, τα λιπώματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή πόνο λόγω άσκησης πιεστικών φαινομένων στους περιβάλλοντες ιστούς, όπως νεύρα ή αρθρώσεις. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα λίπωμα ανακαλύπτεται μέσω της αφής ως ένα μαλακό, ομαλό εξόγκωμα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Ένα λίπωμα συνήθως είναι:
- στρογγυλό ή ωοειδές
- ενθυλακωμένο
- κινούμενο κατά την αφή
- ανώδυνο
- μικρότερο από 5 εκατοστά
Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται συχνότερα τα λιπώματα;
Tα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος όπου υπάρχει λιπώδης ιστός. Οι συνηθέστερες περιοχές εντόπισης τους είναι οι ακόλουθες:
- αυχένας-τράχηλος
- κορμός (περιλαμβάνει το θώρακα, την κοιλιακή χώρα και τη ράχη)
- τα εγγύς τμήματα των άνω και κάτω άκρων
Τι προκαλεί τα λιπώματα;
Η ακριβής αιτία εμφάνισης ενός λιπώματος δεν είναι ακόμα γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό τραυματισμού ή οικογενειακή προδιάθεση.
Διάγνωση
Η διάγνωση ενός λιπώματος μπορεί να επέλθει με λήψη του ιστορικού και φυσική εξέταση του ασθενούς. Αρχικά, ο γιατρός θα εξετάσει την περιοχή ψηλαφώντας τη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να θέλει να αποκλείσει άλλες παθήσεις μέσω αυτών των εξετάσεων:
- Ακτινογραφία
- Αξονική τομογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
- Υπερηχογράφημα
Οι εξετάσεις αυτές θα επιβεβαιώσουν ή θα απορρίψουν αν πρόκειται για λίπωμα ή αν υπάρχει η εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα να πρόκειται για λιποσάρκωμα, δηλαδή έναν κακοήθη όγκο των λιποκυττάρων που αναπτύσσεται γρήγορα, δεν κινείται κάτω από το δέρμα και είναι επώδυνος. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ο πιο έγκυρος και ασφαλής τρόπος διάγνωσης γίνεται μέσω της αφαίρεσης του όγκου και της αποστολής αυτού για βιοψία.
Θεραπεία
Οι περισσότεροι από αυτούς τους καλοήθεις όγκους δεν χρήζουν θεραπείας, αλλά όταν είναι αισθητικά ενοχλητικοί, προκαλούν συμπτώματα ή αναπτύσσονται γρήγορα, συστήνεται η αφαίρεση του όγκου.
Εάν ένα λίπωμα είναι επιφανειακό, η αφαίρεση αυτού μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία.
Σε λιπώματα μεγαλύτερου μεγέθους ή αυτά τα οποία εντοπίζονται βαθιά στους ιστούς, η αφαίρεση υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο με πιθανή νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη.
Το χειρουργείο για την αφαίρεση του λιπώματος στοχεύει στην πλήρη αφαίρεση του όγκου με την κάψα του ακέραια, μαζί με ένα περίβλημα υγιούς ιστού γύρω απ’ αυτόν που να εξασφαλίζει τα λεγόμενα “υγιή όρια εκτομής”.
Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Περικλή Χρυσοχέρη για να ενημερωθείτε πλήρως για τα λιπώματα και την ανάγκη ή μη αφαίρεσης του δικού σας.