Νόσος Crohn

Τι είναι η Νόσος Crohn;

Η Νόσος Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του πεπτικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται κατά την εφηβεία και έχει την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες. Συχνά τα συμπτώματά της εκτιμώνται λανθασμένα από τους ασθενείς ως ελκώδης κολίτιδα, γι’ αυτό θα πρέπει να απευθύνονται σε έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό για τη διάγνωσή της.

Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού σωλήνα, αλλά συχνότερα εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, που ονομάζεται ειλεός. Η συγκεκριμένη νόσος επηρεάζει όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου και συχνά εξαπλώνεται σε βάθος στο προσβεβλημένο όργανο.

Η νόσος Crohn δεν επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου. Ιδίως στις περιπτώσεις που εντοπιστεί νωρίς και περιοριστεί με τις διαθέσιμες μεθόδους, ο ασθενής μπορεί να ζει μια φυσιολογική ζωή, χωρίς περιορισμούς.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της νόσου;

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου του Crohn παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία τα οποία συσχετίζουν τη φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα με τη γενετική προδιάθεση αλλά και με εξωτερικούς παράγοντες.

Εάν εντοπίζετε συμπτώματα που σας ανησυχούν, επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατό με τον Γενικό Χειρουργό Περικλή Χρυσοχέρη. Ο Ιατρός, όντας άρτια καταρτισμένος στις παθήσεις παχέος εντέρου και λοιπού πεπτικού συστήματος, είναι σε θέση να σας προτείνει το ιδανικό θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

 

Τι συμπτώματα εμφανίζει η νόσος Crohn;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η νόσος Crohn μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή εμφάνισης αλλά και τη βαρύτητα της νόσου. Τα συχνότερα συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι:

  • κωλικοί
  • πόνος στην κοιλιά
  • διάρροια
  • πυρετός
  • αδυναμία
  • απώλεια βάρους
  • έντονο φούσκωμα

 

Ένα μικρότερο ποσοστό ασθενών, μπορεί να εμφανίσει εξωεντερικές εκδηλώσεις της νόσου. Αυτές επηρεάζουν διάφορα σημεία του σώματος όπως τα μάτια, το δέρμα ή τις αρθρώσεις.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της νόσου του Crohn απαιτείται εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός. Ο Ιατρός λαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, προκειμένου να προχωρήσει στις αντίστοιχες εξετάσεις που θα συμβάλουν στη διάγνωση. Για μία ασφαλή και τεκμηριωμένη διάγνωση, ο ασθενής υποβάλλεται σε κλινική εξέταση, ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού (κολονοσκόπηση), ιστολογική εξέταση και εξετάσεις αίματος. Με την κολονοσκόπηση εξετάζεται το παχύ έντερο και ο ιατρός λαμβάνει δείγματα από το έντερο για βιοψία.

Άλλη εξέταση που μπορεί να ζητηθεί από τον Ιατρό είναι η μαγνητική τομογραφία, για την εξέταση του λεπτού εντέρου.

 

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου;

Μέχρι και σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί κάποια θεραπεία η οποία να αντιμετωπίζει οριστικά τη νόσο Crohn. Υπάρχουν όμως ορισμένες μορφές θεραπείας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί.

Η πιο συνηθισμένη μορφή συντηρητικής θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή, η οποία προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Χάρη στην αγωγή, ο ασθενής περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπτωματολογία, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής του.

 

Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται ως έσχατη λύση, σε περίπτωση αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής ή εάν προκληθούν σοβαρές ανεπιθύμητες επιπλοκές. Επίσης, είναι απαραίτητη σε ακραίες περιπτώσεις όπως είναι η απόφραξη του εντέρου ή η διάτρησή του. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η χειρουργική επέμβαση δε θεραπεύει οριστικά την ασθένεια. Μπορεί όμως να περιορίσει τα συμπτώματα και ορισμένες δυσμενείς καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν.

 

Νόσος Crohn και διατροφή

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των συμπτωμάτων της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της σωστής διατροφής αντιμετωπίζονται σημαντικές καταστάσεις που συνοδεύουν τη νόσο όπως

  • η ανορεξία
  • η διάρροια
  • η μειωμένη απορρόφηση ορισμένων σημαντικών συστατικών

Η ιδανική διατροφή ορίζεται πάντα ανάλογα με την κατάσταση, τις επιθυμίες αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς.