Χειρουργική του Λεπτού Εντέρου, νόσος Crohn

Τι είναι νόσος Crohn – Ελκώδης κολίτιδα

Το πεπτικό σύστημα μπορεί να εμφανίσει μία σειρά από προβλήματα και αυτοάνοσα νοσήματα, σε οποιαδήποτε ηλικία και φυσική κατάσταση του ανθρώπου.

Υποστηρίζεται ότι 4/10 ανθρώπους θα εμφανίσουν ενόχληση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ 7/10 θα νοσήσουν από κάποια ασθένεια του πεπτικού.

Δύο από τα πιο κοινά νοσήματα του πεπτικού συστήματος είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Η νόσος του κρον, κάνει συνήθως την εμφάνισή της από την εφηβεία και έχει την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα. Προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα με συμπτώματα που ποικίλλουν αναλόγως της περιοχής διάγνωσης και της βαρύτητας της εμφάνισης της νόσου.

Η ελκώδης κολίτιδα από την άλλη εμφανίζει ως κύριο σύμπτωμα τα έλκη και την συνεχή διάρροια με ύπαρξη αίματος. Περιορίζεται μόνο στο παχύ έντερο και όχι σε όλο το μήκος του πεπτικού σωλήνα, όπως συμβαίνει στην νόσο του Crohn.

Ωστόσο οι δύο παθήσεις παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα και περίπου παρόμοια αντιμετώπιση.

Διάγνωση

Η διάγνωση σε όλες τις παθήσεις του πεπτικού βασίζεται στην κατάσταση υγείας του ασθενούς, στην διάρκεια των συμπτωμάτων, στην κληρονομικότητα και φυσικά στις εξετάσεις που γίνονται από τον θεράποντα ιατρό.

Η διαφορική διάγνωση των δύο παθήσεων αφορά ένα ευρύ φάσμα από χρόνια νοσήματα. Σε ένα 5% συμβαίνει στο πρώτο έτος να έχει διαγνωστεί Crohn και έπειτα να αλλάζει σε ελκώδη κολίτιδα.

Για μία ασφαλή και τεκμηριωμένη διάγνωση, επιβάλλεται κλινική εξέταση, ενδοσκόπηση, ιστολογική εξέταση, απεικονιστικές μέθοδοι και εργαστηριακές εξετάσεις.

Αίτια

Η ακριβής αιτιολογία και των δύο νόσων παραμένει άγνωστη, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα, συνδέεται τόσο με την γενετική προδιάθεση όσο και με εξωτερικούς παράγοντες.

Παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση φλεγμονής είναι οι ιοί, το κάπνισμα, τα συντηρητικά στις τροφές, το συνεχές άγχος.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται και στις δύο παθήσεις, είναι περίπου τα ίδια.

Η κύρια ενόχληση στην ελκώδη κολίτιδα είναι η διάρροια που συνοδεύεται με αίμα. Όταν η νόσο βρίσκεται σε έξαρση οι κενώσεις αριθμούν τις 15 περίπου ανά ημέρα. Οι ασθενείς επίσης παραπονιούνται για έντονο πονόκοιλο. Αν τα συμπτώματα αυτά μείνουν χωρίς παρακολούθηση, τότε υπάρχει κίνδυνος για διάτρηση του παχέος εντέρου.

Στην νόσο του Crohn που προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, τα συμπτώματα είναι οι κολικοί, ο πόνος, η διάρροια, ο πυρετός, η αδυναμία και απώλεια βάρους, το έντονο φούσκωμα, μέχρι και αρθριτικά συμπτώματα. Δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις με ανύπαρκτη συμπτωματολογία.

Ενδεδειγμένη θεραπεία

Αρχικά οι παθήσεις του πεπτικού αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή για τον περιορισμό των συμπτωμάτων, καθώς η νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς. Η αγωγή «κρατάει» τον ασθενή χωρίς έντονη συμπτωματολογία για μεγάλο χρονικό διάστημα, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη σε ακραίες περιπτώσεις όπως είναι η απόφραξη του εντέρου ή η διάτρησή του.

Υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος από την ελκώδη κολίτιδα ή την νόσο του Crohn;

Η προδιάθεση για την εμφάνιση του καρκίνου παχέος εντέρου αυξάνεται όσο μεγαλώνει και η έκταση της νόσου, επηρεάζοντας επιπλέον κομμάτι του βλεννογόνου. Σημαντικό στοιχείο είναι και η ηλικία του ασθενούς που εμφάνισε τη νόσο. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Κατάλληλη διατροφή

Θετική εξέλιξη στην νόσο αναμένεται να υπάρχει αν το άτομο προσαρμόσει κατάλληλα τις διατροφικές του συνήθειες. Μία διατροφή απαλλαγμένη από τροφές που φουσκώνουν καλό είναι να αποκλείονται από το διαιτολόγιο, εξαιτίας των στενώσεων που προκαλούν στο έντερο.

Εννοείται ότι πρέπει να προσέχετε το βάρος σας και να ακολουθείτε μία δίαιτα προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες σας, ώστε να διατηρείτε παράλληλα και τη δύναμή σας.[