Κήλες

Τι είναι η κήλη;

 

Η κήλη εμφανίζεται όταν ένα εσωτερικό όργανο ή άλλο μέρος του σώματος προεξέχει μέσα από το τοίχωμα του μυός ή του ιστού που το περιέχει κανονικά. Οι περισσότερες κήλες εμφανίζονται εντός της κοιλιακής κοιλότητας, μεταξύ του θώρακα και των γοφών.

 

Οι πιο κοινές μορφές κήλης είναι:

 

Βουβωνοκήλη: Στους άνδρες, ο βουβωνικός σωλήνας είναι μια δίοδος για τον σπερματικό λώρο και τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγεί στους όρχεις. Στις γυναίκες, ο βουβωνικός σωλήνας περιέχει τον σύνδεσμο που υποστηρίζει τη μήτρα. Σε μια βουβωνοκήλη, λιπώδης ιστός ή μέρος του εντέρου εισχωρεί στη βουβωνική χώρα στο πάνω μέρος του έσω μηρού. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος κήλης και επηρεάζει συχνότερα τους άνδρες παρά τις γυναίκες.

Μηροκήλη: Λιπώδης ιστός ή μέρος του εντέρου προεξέχει στη βουβωνική χώρα στο πάνω μέρος του έσω μηρού. Οι μηροκήλες είναι πολύ λιγότερο συχνές από τις βουβωνοκήλες και αφορούν κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ομφαλοκήλη: Ο ιστός ή μέρος του εντέρου ωθείται μέσα από την κοιλιά κοντά στον ομφαλό.

Διαφραγματοκήλη: Μέρος του στομάχου ωθεί προς τα πάνω στην θωρακική κοιλότητα μέσω ενός ανοίγματος στο διάφραγμα (το οριζόντιο φύλλο μυός που χωρίζει το στήθος από την κοιλιά).

Μετεγχειρητική κήλη: Ο ιστός προεξέχει μέσα από τη θέση μιας κοιλιακής ουλής από μια επέμβαση στην κοιλιά ή στη λεκάνη.

Επιγαστρική κήλη: Ο λιπώδης ιστός προεξέχει μέσω της κοιλιακής περιοχής μεταξύ του ομφαλού και του κάτω μέρους του στέρνου (στήθος).

Κήλη των αθλητών: Είναι ένας τραυματισμός (συνήθως ρήξη) στους μύες ή/και στους τένοντες στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στη βουβωνική χώρα που προκαλεί χρόνιο πόνο.

Πώς προκαλούνται οι κήλες;

Οι βουβωνοκήλες και οι μηριαίες κήλες οφείλονται σε εξασθενημένους μύες που μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση ή σχετίζονται με τη γήρανση και τις επαναλαμβανόμενες καταπονήσεις στην κοιλιακή και βουβωνική χώρα. Αυτός ο εκφυλισμός μπορεί να προέλθει από σωματική καταπόνηση, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, συχνό βήχα ή έντονη πίεση στην τουαλέτα λόγω δυσκοιλιότητας.

 

Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν ομφαλοκήλη σε περίπτωση που είναι υπέρβαροι, έχουν μακροχρόνιο βαρύ βήχα ή μετά τον τοκετό. Η αιτία της διαφραγματοκήλης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά η αποδυνάμωση του διαφράγματος με την ηλικία ή η πίεση στην κοιλιά θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης;

Μια κήλη στην κοιλιακή ή βουβωνική χώρα μπορεί να δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο εξόγκωμα ή εξόγκωμα που μπορεί να ωθηθεί προς τα πίσω ή που μπορεί να εξαφανιστεί κατά την ανάταση. Το γέλιο, το κλάμα, ο βήχας, η πίεση κατά τη διάρκεια της κένωσης ή η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ωθήσουν το εξόγκωμα στο να επανεμφανιστεί. Περισσότερα συμπτώματα μιας κήλης περιλαμβάνουν:

 • Πρήξιμο ή διόγκωση στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο.
 • Αυξημένος πόνος στο σημείο της διόγκωσης.
 • Πόνος κατά την όρθια στάση.
 • Αύξηση του μεγέθους της διόγκωσης με την πάροδο του χρόνου.
 • Αίσθημα πληρότητας ή σημάδια απόφραξης του εντέρου.

Στην περίπτωση της διαφραγματοκήλης δεν υπάρχουν εξογκώματα στο εξωτερικό του σώματος. Αντίθετα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καούρα, δυσπεψία, δυσκολία στην κατάποση, συχνή παλινδρόμηση (ανανέωση της τροφής) και πόνο στο στήθος.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης;

Είναι συνήθως δυνατό ο ασθενής να δει ή να αισθανθεί ένα εξόγκωμα στην περιοχή όπου έχει εμφανιστεί κήλη με φυσική εξέταση. Ως μέρος της τυπικής φυσικής εξέτασης ενός άνδρα για βουβωνοκήλες, ο γιατρός ψηλαφίζει την περιοχή γύρω από τους όρχεις και τη βουβωνική χώρα ενώ ο ασθενής καλείται να βήξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απεικόνιση μαλακών μορίων, όπως η αξονική τομογραφία, θα διαγνώσει με ακρίβεια την πάθηση.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι κήλες;

Οι κήλες συνήθως δεν βελτιώνονται από μόνες τους. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν. Ωστόσο, ένας εξειδικευμένος χειρουργός στη χειρουργική κηλών είναι ο μόνος που θα συστήσει την καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κήλης.

Οι τύποι χειρουργικής επέμβασης κήλης είναι οι εξής:

Ανοικτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία γίνεται μία επιμήκης τομή στο σώμα στη θέση της κήλης. Ο προεξέχων ιστός επανατοποθετείται στη θέση του και το εξασθενημένο μυϊκό τοίχωμα επανενώνεται με ραφή. Μερικές φορές ένας τύπος πλέγματος εμφυτεύεται στην περιοχή για να παρέχει επιπλέον υποστήριξη.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική περιλαμβάνει τον ίδιο τύπο ανακατασκευής. Ωστόσο, αντί για μία τομή στο εξωτερικό της κοιλιάς ή της βουβωνικής χώρας, γίνονται μικροσκοπικές τομές για να επιτραπεί η εισαγωγή χειρουργικών εργαλείων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η ρομποτική αποκατάσταση κήλης, όπως και η λαπαροσκοπική χειρουργική, χρησιμοποιεί λαπαροσκόπιο και πραγματοποιείται με μικρές τομές. Βέβαια αυτό γίνεται με απόλυτη ακρίβεια καθώς ο χειρουργός χειρίζεται το ρομπότ. Ενώ η ρομποτική χειρουργική μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για μικρότερες κήλες ή αδύναμες περιοχές, τώρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πλήρη αναδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος.

Σε περίπτωση εμφάνισης οποιασδήποτε κήλης, η άμεση αποκατάσταση της από έναν εξειδικευμένο χειρουργό είναι απαραίτητη. Ο Δρ. Χρυσοχέρης είναι πλήρως εξειδικευμένος στην χειρουργική κηλών και είναι ο πλέον κατάλληλος για την αποκατάσταση οποιασδήποτε κήλης. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας για μία εξατομικευμένη και άμεση χειρουργική αποκατάσταση.

 • Βουβωνοκήλη 
 • Ομφαλοκήλη 
 • Μηροκήλη 
 • Διαφραγματοκήλη  
 • Μετεγχειρητική κήλη 
 • Κήλη των αθλητών 
 • Επιγαστρική κήλη 
 • Κήλη Spiegel 

 

Οι κήλες, κυρίως, επέρχονται μετά από την εξασθένηση των μυών π.χ. λόγω γήρανσης. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση κήλης είναι οι εξής: 

 • Χρόνιος βήχας 
 • Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης 
 • Παχυσαρκία  
 • Εγκυμοσύνη  

 

Ο ασθενής συνήθως εμφανίζει ένα διακριτό εξόγκωμα που προβάλει προς τα έξω, κυρίως, όταν γελάει, βήχει ή προκαλεί πίεση στην περιοχή. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι πόνος στο σημείο, αύξηση διόγκωσης, γαστρεντερικές διαταραχές. Στην περίπτωση διαφραγματοκήλης αλλάζουν τα συμπτώματα και παρουσιάζεται δυσπεψία και παλινδρόμηση. 

Ο γενικός χειρουργός, αφού πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και ψηλαφήσει το σημείο που έχει αναπτυχθεί το εξόγκωμα, θα ζητήσει από τον ασθενή να προβεί σε απεικονιστικό έλεγχο π.χ. αξονική τομογραφία. 

Οι κήλες αντιμετωπίζονται με χειρουργική αντιμετώπιση. Ο γενικός χειρουργός θα συνιστήσει τον κατάλληλο τύπο επέμβασης ανάλογα την μορφή της κήλης και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής. Οι τύποι χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση κήλης είναι οι εξής και πραγματοποιούνται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία: 

 • Μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, πραγματοποιούνται μικρές τομές και εισάγονται τα ειδικά εργαλεία 
 • Μέσω της ανοικτής χειρουργικής ο ιστός επανατοποθετείται στην θέση του και ορισμένες φορές τοποθετείται και πλέγμα 
 • Μέσω της ρομποτικής αποκατάστασης, πραγματοποιούνται μικρές τομές και με τη βοήθεια ρομπότ, ο χειρουργός χειρίζεται τη διαδικασία.  

Η ρομποτική μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις σύνθετες και μεγάλες μετεγχειρητικές κήλες. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ρομποτικής είναι η εξελιγμένη δυνατότητα συρραφής και ανακατασκευής του κοιλιακού τοιχώματος με σύνθετες επανορθωτικές επεμβάσεις, όπου παλαιότερα γίνονταν μόνο με εκτεταμένες ανοικτές πλαστικές επεμβάσεις. 

 

 

master surgeon