Αχαλασία οισοφάγου
Αχαλασία οισοφάγου: Τι είναι;
Η αχαλασία του οισοφάγου είναι μια σπάνια νόσος και σχετίζεται με κάποια κινητική διαταραχή του οισοφάγου. Το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου δεν μπορεί να χαλαρώσει κατά την κατάποση, ώστε να μπορεί να διέλθει η τροφή προς το στομάχι. Έτσι, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κατάποση και παραμονή τροφής στο σημείο αυτό.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;
Τα αίτια πρόκλησης αυτής της σπάνιας νόσου δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη με ακρίβεια και η επιστημονική κοινότητα τα διερευνά. Σίγουρα σχετίζεται με την εκφύλιση των νεύρων του οισοφάγου και αυτή η εκφύλιση μπορεί να προέρχεται από:
- Άγνωστη αιτία
- Γενετικούς παράγοντες
- Βλάβη ή τραυματισμό των νεύρων του οισοφάγου
- Λοίμωξη από παράσιτα
- Καρκίνο οισοφάγου
Αχαλασία οισοφάγου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Μια σειρά από συμπτώματα υποδεικνύει τη νόσο της αχαλασίας οισοφάγου. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς εμφανίζουν δυσκολία στην κατάποση τροφής ή υγρών και απώλεια βάρους λόγω της κακής θρέψης. Επίσης, συχνή είναι η παλινδρόμηση του φαγητού προς το στόμα και ο θωρακικός πόνος που ενδεχομένως να αντανακλά στην πλάτη. Ο θωρακικός πόνος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του φαγητού και εκτός από την πλάτη μπορεί να αντανακλά στο λαιμό και στα άνω άκρα. Τέλος, μπορεί να εντοπίζεται βήχας με αφρώδη πτύελα, εμετοί, αίσθημα καψίματος και δυσοσμία στην αναπνοή εξαιτίας της αποθήκευσης τροφής στον οισοφάγο.
Σε ποια ομάδα ατόμων εμφανίζεται πιο συχνά η αχαλασία οισοφάγου;
Η αχαλασία οισοφάγου μπορεί να εμφανιστεί είτε σε άντρες, είτε σε γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, τα πιο συχνά περιστατικά αφορούν τις ηλικίες από 30 έως 70 ετών.
Πώς γίνεται ο διαγνωστικός έλεγχος;
Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει μόνο μέσα από απεικονιστικές εξετάσεις, γιατί πολλές φορές τα συμπτώματά της συγχέονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η αχαλασία οισοφάγου μπορεί να διαγνωστεί με οισοφαγογραφία ή ακτινοσκόπηση της κατάποσης. Έπειτα, η διάγνωση μπορεί να τεκμηριωθεί με την πλέον εξειδικευμένη εξέταση, την μανομετρία οισοφάγου.
Αχαλασία οισοφάγου: Πιθανές επιπλοκές
Εκτός από τη συνεχιζόμενη απώλεια βάρους, η αχαλασία οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα όπως:
- Πνευμονία από εισρόφηση
- Οισοφαγίτιδα
- Έλκη οισοφάγου
Αχαλασία οισοφάγου & τρόποι αντιμετώπισης
Η αχαλασία οισοφάγου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους παρακάτω τρόπους:
Φαρμακευτική αγωγή: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά φάρμακα που προκαλούν χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Όμως, η χρήση φαρμακευτικής αγωγής συνήθως δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Απεναντίας, η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα όπως πονοκεφάλους ή πτώση της πίεσης.
Διαστολή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα: Η διαστολή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός μπαλονιού. Ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι τοποθετείται εντός του οισοφαγικού σφιγκτήρα, φουσκώνει και παραμένει εκεί για 60 δευτερόλεπτα. Μόλις ξεφουσκώσει, αφαιρείται από τον ασθενή και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η χαλάρωση του σφιγκτήρα. Η συγκριμένη μέθοδος ανακουφίζει προσωρινά τον ασθενή. Επίσης, η μέθοδος αυτή εμφανίζει κάποιο κίνδυνο για ρήξη του οισοφάγου, όπου η χειρουργική επέμβαση πρέπει να είναι άμεση.
Χειρουργική αντιμετώπιση: Η καταλληλότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου είναι η Λαπαροσκοπική Μυοτομή Heller. Κατά την επέμβαση, πραγματοποιείται διατομή των μυϊκών ινών του οισοφαγικού σφιγκτήρα, χωρίς όμως να υπάρχει η πιθανότητα ρήξης του. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη διάγνωση της νόσου προς αποφυγήν διάτασης του οισοφάγου.
Ο χειρουργός Περικλής Σ. Χρυσοχέρης MD, FACS, μέλος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με την αχαλασία οισοφάγου. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και κλείστε το ραντεβού σας για να έχετε μια εξατομικευμένη διάγνωση για το πρόβλημά σας.