Γαστρικό μανίκι (Gastric Sleeve Gastrectomy)

Το γαστρικό μανίκι, επίσης γνωστό ως γαστρεκτομή sleeve, είναι μια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα μικρότερο στομάχι που περιορίζει την ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλωθεί. Επίσης, μειώνει την παραγωγή των ορμονών που προκαλούν την πείνα. Η επέμβαση εκτελείται συνήθως λαπαροσκοπικά.

Η λαπαροσκοπική κάθετη sleeve γαστρεκτομή (Laparoscopic vertical sleeve gastrectomy), είναι περιοριστικού τύπου επέμβαση παχυσαρκίας. Βασίζει την απώλεια βάρους δηλαδή στην μείωση της χωρητικότητας του στομάχου. Η μέθοδος αυτή έγινε γνωστή από τον Δρ.Gagner στη Νέα Υόρκη, όπου από το 2001 άρχισε να την εφαρμόζει, αρχικά, σε εξαιρετικά υπέρβαρους ασθενείς για να τους προετοιμάσει για μια πιο βαριά επέμβαση παχυσαρκίας. Αυτή η πρώτη εμπειρία έδειξε πως η επέμβαση αυτή είναι από μόνη της ιδιαίτερα αποτελεσματική και λιγότερο επικίνδυνη, γι’ αυτό το λόγο καθιερώθηκε σαν μια από τις κύριες χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές κατά της παχυσαρκίας σήμερα.

 

Γαστρικό μανίκι: Διαδικασία

Η μέθοδος συνίσταται στην λαπαροσκοπική ή και ρομποτική αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου, γύρω στο 85%, αφήνοντας πίσω μόνο έναν μικρό σωλήνα για στομάχι χωρητικότητας 60-150 ml, ανάλογα με την τεχνική και τον χειρουργό. Η εξαιρετικά μειωμένη χωρητικότητα του στομάχου δημιουργεί γρήγορο κορεσμό, και έτσι έχουμε μείωση της ποσότητας φαγητού που λαμβάνεται από τον ασθενή. Εκτός από την περιοριστική φύση της επέμβασης αυτής, υπάρχουν ενδείξεις πως η απώλεια βάρους στην επέμβαση αυτή επιτυγχάνεται και από τη μείωση των επιπέδων Γρελίνης στο αίμα. Η Γρελίνη φυσιολογικά παράγεται από το μέρος του στομάχου που αφαιρείται στην περίπτωση της επιμήκους γαστρεκτομής, και προκαλεί το αίσθημα της πείνας.

Η επέμβαση στα χέρια μιας έμπειρης χειρουργικής ομάδας διαρκεί γύρω στις 2-3 ώρες και θεωρείται ασφαλής επέμβαση σε σχέση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και στην πλειοψηφία τους αφορούν διαφυγή από την γραμμή εκτομής.

Η νοσηλεία διαρκεί 2 με 3 ημέρες, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη εργασία του μετά από 2 εβδομάδες.

γαστρεκτομή

Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται;

Η επέμβαση αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή για ασθενείς με δείκτη μάζας-σώματος (ΔΜΣ) 40-50. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πρώτο στάδιο θεραπείας σε εξαιρετικά υπέρβαρους με ΔΜΣ πάνω από 55, πριν από μια πιο μεγάλη επέμβαση (γαστρικό bypass/Χολοπαγκρεατική παράκαμψη). Προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση. Το ποσοστό πλεονάζοντος βάρους που χάνεται δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στις επεμβάσεις που είναι και περιοριστικές και δυσαπορροφητικές.

Γιατί να επιλέξετε την επέμβαση γαστρικού μανικιού για απώλεια βάρους;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού. Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι τα εξής:

 

  • Γρήγορη, ασφαλής επέμβαση με λιγότερες πιθανές επιπλοκές
  • Δεν προκαλεί χρόνια αβιταμίνωση, οστεοπόρωση και αναιμία που μπορεί να προκαλέσουν οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις (γαστρικό bypass /Χολοπαγκρεατική παράκαμψη).
  • Δυνατότητα μετατροπής σε γαστρικό bypass, duodenal switch ή σε mini γαστρικό bypass, αν η απώλεια πλεονάζοντος βάρους δεν είναι επιθυμητή.
  • Σημαντική απώλεια βάρους: Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους: Το γαστρικό μανίκι οδηγεί σε μακροχρόνια απώλεια βάρους. Μέσω αυτής της επέμβασης, πολλοί ασθενείς είναι σε θέση να διατηρήσουν την απώλεια βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Δεν χρησιμοποιούνται ξένα αντικείμενα: Σε αντίθεση με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους, όπως η γαστρική παράκαμψη, η χειρουργική επέμβαση του γαστρικού μανικιού δεν περιλαμβάνει τη χρήση ξένων αντικειμένων που μπορεί να δυσλειτουργήσουν ή να απαιτήσουν πρόσθετες διαδικασίες.
  • Γρήγορη ανάρρωση: Η χειρουργική επέμβαση του γαστρικού μανικιού πραγματοποιείται συνήθως λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική χειρουργική συμβάλλει στον ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

 

 

Διατροφή πριν το γαστρικό μανίκι

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού μειώνει σημαντικά το μέγεθος του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα αισθάνονται πλήρεις μετά την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής πριν και μετά την επέμβαση. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η σωστή επούλωση και προσαρμογή στη μικρότερη χωρητικότητα του στομάχου.

Οι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε δίαιτα με υγρά για αρκετές εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να βοηθηθεί η συρρίκνωση του ήπατος και να διευκολυνθεί η χειρουργική επέμβαση. Επίσης, τους παρέχεται ένα λεπτομερές πρόγραμμα διατροφής πριν από τη χειρουργική επέμβαση που πρέπει να ακολουθήσουν.

 

Διατροφή μετά τη χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού

Μετά από μία βαριατρική επέμβαση είναι επιβεβλημένο να ακολουθήσετε μία συγκεκριμένη διατροφή, ώστε να μην ξεφύγετε από τον στόχο σας που είναι η απώλεια κιλών (δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά). Η συμμόρφωση του ασθενούς στις νέες του διατροφικές συνήθειες αναμένεται να είναι καλή, αφού οι βουλιμικές τάσεις ελαχιστοποιούνται. Ο διαιτολόγος θα προσαρμόσει έτσι τη διατροφή, ώστε να αντιμετωπίζετε και τις υπογλυκαιμίες που στην αρχή εμφανίζονται.

Τις πρώτες εβδομάδες, οι ασθενείς θα ακολουθήσουν δίαιτα με ρευστές ή πολτοποιημένες τροφές προκειμένου να μπορέσει το στομάχι να επουλωθεί. Σταδιακά, θα μπορέσουν να προσθέσουν μαλακές τροφές στη διατροφή τους και τελικά θα προχωρήσουν σε κανονική διατροφή.

Εξίσου σημαντική είναι η κατανάλωση πολλών υγρών με σκοπό να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν υγρά μαζί με τα γεύματα, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την πέψη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γαστρικό μανίκι δεν είναι μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Αντιθέτως, απαιτεί μια δια βίου δέσμευση για υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση για να είναι επιτυχής.

 

Μειονεκτήματα της επέμβασης

Δεν προτιμάται σε διαβητικούς και σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Παρατηρείται επανάκτηση σε ένα ποσοστό, του απολεσθέντος πλεονάζοντος βάρους μετά τα πρώτα χρόνια.

 

Πόσο κοστίζει το γαστρικό μανίκι;

Για το κόστος στο γαστρικό μανίκι – μπαλόνι- δακτύλιο, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό. Η τιμή της επέμβασης προκύπτει μετά από εξέταση του ασθενούς.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο Γενικό Χειρουργό για να διαπιστώσετε αν η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Η επιμήκης γαστρεκτομή αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για την θεραπεία της παχυσαρκίας. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου πρέπει να γίνεται αξιολογώντας το ιστορικό και τις παραμέτρους του κάθε ασθενούς. Έπειτα από αξιολόγηση του ιστορικού, της υγείας και του τρόπου ζωής ο ιατρός θα καθορίσει αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για γαστρικό μανίκι.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρούργο Δρ. Περικλή Χρυσοχέρη. Η πολυετής του εμπειρία στη Χειρουργική Παχυσαρκίας θα αποτελέσει σημαντικό αρωγό στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για εσάς.

 

Γαστρεκτομή 1
Γαστρεκτομή 2