Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

 

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια πεπτική διαταραχή που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ή η χολή επιστρέφει στον οισοφάγο. Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι:

  • καούρα
  • εμετός
  • πόνος στο στήθος
  • δυσκολία στην κατάποση

Συνήθως αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή με χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με ΓΟΠ, το αίτιο είναι η διαφραγματοκήλη.

Η διαφραγματοκήλη είναι η αδυναμία – ξεχείλωμα της οπής του διαφράγματος (ο μυς που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή κοιλότητα)  από την οποία περνάει ο οισοφάγος. Ταξινομείται σε τύπου Ι (κατ’επολίσθισην), τύπου ΙΙ (παραοισοφαγική στην οποία και ο θόλος του στομάχου μπαίνει στο μεσοθωράκιο) τύπου ΙΙΙ όπου αφορά σε συνδυασμό των δύο άνω κατηγοριών.

Οι κήλες αυτές προκαλούν παλινδρόμηση όξινων γαστρικών υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο, δημιουργώντας, πόνο και καύσο. Σε βάθος χρόνου δημιουργείται διάβρωση, αλλοίωση  του οισοφάγου που εν τέλει μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλασία (οισοφάγος Barrett) και τελικά σε καρκίνο οισοφάγου.

Πέρα από τα τυπικά συμπτώματα που οφείλονται στον “τραυματισμό” του οισοφάγου η παλινδρόμηση οξέων δημιουργεί συμπτώματα και στο ανώτερο και κάτω αναπνευστικό.  Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται:

  • χρόνιος βήχας
  • λαρυγγίτιδα
  • χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες
  • πνευμονία λόγω της εισρόφηση
  • άσθμα

 

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Για να διαγνωστεί κάποιος με παλινδρόμηση πρέπει να εμφανίζει 2-3 επεισόδια την εβδομάδα. Το συχνότερο από τα συμπτώματα όπως προαναφέρθηκε είναι ο καύσος και πίεση στον θώρακα. Άλλη συμπτωματολογία είναι το αίσθημα της όξινης γεύσης, η συνεχόμενη βραχνάδα της φωνής, ο πόνος στον λαιμό που συνοδεύεται από βήχα, χρόνιες ιγμορίτιδες και πολλά άλλα.

Η διατροφή είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα τηγανητά, τα λιπαρά, τα πολλά μπαχαρικά, η κατάχρηση αλκοόλ και καφέ προκαλούν συχνά γαστρικά οξέα.

Έρευνες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία, το άγχος-στρες και το κάπνισμα με την ενίσχυση των συμπτωμάτων της νόσου.

 

Θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή πάθηση και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Αντιμετωπίζεται αρχικά  συντηρητικά με φάρμακα και το 90% των ασθενών έχει καλή ανταπόκριση. Σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ασθενών όμως παρουσιάζεται υποτροπή παρά την φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η επί πολλά χρόνια λήψη φαρμάκων έχει ενοχοποιηθεί για βλάβες στο ήπαρ και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με παλινδρόμηση το αίτιο είναι διαφραγματοκήλη (Τύπου Ι ).

 

Η διόρθωση της διαφραγματοκήλης γίνεται λαπαροσκοπικά ή ακόμα καλύτερα ρομποτικά με την ανακατασκευή της φυσιολογικής  «βαλβίδας» της Γαστροοισοφαγικής συμβολής από το τοίχωμα του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η «βαλβίδα» αυτή εμποδίζει την παλινδρόμηση της τροφής.

Αν το άνοιγμα της διαφραγματοκήλης είναι μεγάλο, τότε το διάφραγμα χρειάζεται ενίσχυση με πλέγμα.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με λαπαροσκοπικές ή ρομποτικές μεθόδους με ειδικά εργαλεία μέσα από μικρές τομές (5-10 χιλιοστά).

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια μέρα και εξέρχεται από το νοσοκομείο σε 24 έως το πολύ 48 ώρες. Η δίαιτα του μετά το χειρουργείο είναι για 10-20 μέρες υγρά και κρέμες- πουρέδες και έπειτα είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται να λαμβάνει πλέον φάρμακα για την παλινδρόμηση.

Με τη χειρουργική θεραπεία η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών απαλλάσσεται από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Συρραφή των σκελών του διαφράγματος

 

 

Δίαιτα και διατροφή – Προσαρμοσμένες συμβουλές στην ΓΟΠ

Αν υιοθετήσετε κάποιες απλές συνήθειες τότε θα δείτε εντυπωσιακή αλλαγή στα συμπτώματά σας.

Αρχικά, είναι καλό να αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες φαγητού. Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα και προσπαθήστε να τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή σας. Τα πολύ λιπαρά και όξινα γεύματα επιδεινώνουν την παλινδρόμηση.

Με δεδομένο ότι και τα περιττά κιλά επιδεινώνουν την παλινδρόμηση, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας προτείνει μία δίαιτα προσαρμοσμένη στις συνήθειές σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις. Τέλος, αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως μετά από ένα γεύμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επικοινωνήστε μαζί μας.