Ελκώδης Κολίτιδα
Τι είναι η Ελκώδης Κολίτιδα;
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονώδης νόσος του πεπτικού συστήματος και ανήκει στις παθήσεις παχέος εντέρου. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα πριν τα 30 έτη.
Παρότι στη συμπτωματολογία μοιάζει αρκετά με τη Νόσο Crohn, οι δύο νόσοι σημειώνουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι η ελκώδης κολίτιδα περιορίζεται μόνο στο παχύ έντερο, ενώ η Νόσος του Crohn μπορεί να δημιουργήσει βλάβες εκτός από το παχύ έντερο και:
- στο λεπτό έντερο
- στο στομάχι
- στον οισοφάγο
- στη στοματική κοιλότητα
Για μια εμπεριστατωμένη διάγνωση που συνοδεύεται από την κατάλληλη θεραπεία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Περικλή Χρυσοχέρη. Επιπλέον διαθέτει εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;
Η ακριβής αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα. Όμως υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία συνδέουν την εμφάνισή της τόσο με γενετική προδιάθεση όσο και με εξωτερικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, μια πολύ γνωστή θεωρία υποστηρίζει ότι η ελκώδης κολίτιδα εμφανίζεται ως αντίδραση του οργανισμού σε κάποιον ιό ή βακτήριο.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η ελκώδης κολίτιδα δεν προκαλείται από συγκεκριμένες τροφές, κάπνισμα ή συνεχές άγχος. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, οι παράγοντες αυτοί είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της νόσου.
Τι συμπτώματα εμφανίζει η ελκώδης κολίτιδα;
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα υποχωρούν και επανέρχονται ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρονται, είναι:
- Συχνές διάρροιες (μπορεί να περιέχουν αίμα, βλέννα ή πυώδες υγρό)
- Αιμορραγία ή/και πόνος στο ορθό
- Κοιλιακό άλγος ή/και κράμπες
- Πυρετός
- Απώλεια βάρους
- Απώλεια όρεξης
- Κούραση
- Αναιμία
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της νόσου;
Ο Ιατρός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και προχωρά στην κλινική εξέτασή του. Για την εμπεριστατωμένη διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται κολονοσκόπηση, μέσω της οποίας ο Ιατρός συλλέγει μικρά τμήματα από το έντερο τα οποία αποστέλλει για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές μέθοδοι, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιατρική διάγνωση και η παρακολούθηση της ελκώδους κολίτιδας είναι απαραίτητη, καθώς η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Οι σοβαρότερες επιπλοκές είναι:
- το τοξικό μεγάκολο (διάτρηση του παχέος εντέρου)
- η εκτεταμένη αιμορραγία
- ο καρκίνος παχέος εντέρου
Ποια είναι η θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα;
Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας εξαρτάται από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής. Η αρχική αντιμετώπιση της νόσου, περιλαμβάνει συνήθως αλλαγές στη διατροφή και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Τροφές που προκαλούν φούσκωμα καλό είναι να αποκλείονται από το διαιτολόγιο, εξαιτίας των στενώσεων που προκαλούνται στο έντερο. Στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την έξαρση της νόσου.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσω της φαρμακευτικής αγωγής ή προκληθούν επιπλοκές της νόσου, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος. Υπάρχουν διαφορετικά είδη επεμβάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ο Ιατρός προτείνει την κατάλληλη μέθοδο, πάντα σε συζήτηση με τον ασθενή του, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σημαντικές παραμέτρους.
Ποια είναι η διαφορά της ελκώδης κολίτιδας και της Νόσου Crohn;
Η διαφορά του είναι ότι ενώ στην ελκώδη κολίτιδα η φλεγμονή περιορίζεται μόνο στο παχύ έντερο, στην περίπτωση της Νόσου Crohn μπορεί να παρουσιαστούν βλάβες και εκτός του παχέος εντέρου.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ελκώδης κολίτιδας;
Η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Η εμφάνισή της συνδέεται με γενετική προδιάθεση, εξωτερικούς παράγοντες αλλά και λόγω αντίδρασης του οργανισμού σε κάποιο βακτήριο ή ιό.
Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής;
- Πυρετός
- Απώλεια βάρους
- Κοιλιακό πόνος
- Αιμορραγία από το ορθό ή και πόνος
- Κούραση
- Αναιμία
- Συχνές διάρροιες
- Απώλεια όρεξης
Πώς διαγιγνώσκεται;
Ο ιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση. Για την περαιτέρω διάγνωση, θα ζητηθεί από τον ασθενή να πραγματοποιήσει κολονοσκόπηση και κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις π.χ. ακτινογραφία.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τι επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσει;
- Καρκίνο του παχέος εντέρου
- Εκτεταμένη αιμορραγία
- Διάτρηση του παχέος εντέρου
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της;
Ανάλογα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος, ο ιατρός κρίνει και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία. Σε αρχικό στάδιο, συνιστάται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές στη διατροφή. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, συνιστάται χειρουργείο.