Μηροκήλη

Τι είναι η Μηροκήλη;

Η μηροκήλη ανήκει στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και εμφανίζεται στην περιοχή της μηροβουβωνικής χώρας (όπως και η βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη κ.α). Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται ως διόγκωση στο μηριαίο δακτύλιο, κάτω από το βουβωνικό πόρο και το βουβωνικό σύνδεσμο. Δημιουργείται όταν ένα σπλάχνο (συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν), προβάλλει μέσω ενός χάσματος του μηριαίου δακτυλίου. Η μηροκήλη μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο πλευρές του ανθρώπινου σώματος. Ανάλογα με τη πλευρά εμφάνισής της, διακρίνεται σε δεξιά και αριστερή μηροκήλη.

Η μηροκήλη αποτελεί μία σχετικά ασυνήθη μορφή κήλης, καθώς αφορά περίπου το 5% του συνόλου των κηλών της κοιλιακής χώρας. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες λόγω του αυξημένου μεγέθους της πυέλου στο γυναικείο σώμα.

μηροκήλη
Human Illustration with Stomach Pain, Zoom-in inguinal

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της μηροκήλης;

Οι παράγοντες εμφάνισης της μηροκήλης σχετίζονται άμεσα με τις καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Ακολουθούν οι βασικότεροι παράγοντες, οι οποίοι έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης για μία μηροκήλη:

  • παχυσαρκία
  • χρόνια δυσκοιλιότητα
  • εγκυμοσύνη
  • άρση σημαντικού βάρους – έντονη σωματική κόπωση
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • επίμονος βήχας
  • γενετική προδιάθεση
  • προχωρημένη ηλικία
  • χρόνιος βήχας

Ο Γενικός Χειρουργός Περικλής Χρυσοχέρης αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ασφάλεια κάθε ασθενή του. Έχοντας εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, αποτελεί την ιδανική επιλογή Ιατρού, προκειμένου να σας οδηγήσει με ασφάλεια στην οριστική αντιμετώπιση της μηροκήλης.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η μηροκήλη;

Η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων από μία μηροκήλη ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σε αρχικά στάδια μπορεί να μην εμφανίζει καθόλου συμπτώματα ή παρατηρείται μόνο μία μικρή μάζα στην περιοχή.

Σε πιο προχωρημένα στάδια, εμφανίζεται πόνος στη μηροβουβωνική περιοχή, που γίνεται εντονότερος όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση, κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή όταν βήχει. Στο στάδιο της περίσφιξης της κήλης, παρουσιάζονται εμετοί, καθώς και αναστολή της αποβολής κοπράνων και αερίων. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύει η τελευταία κατάσταση είναι πολλοί, καθώς απειλείται μέχρι και η ζωή του ασθενούς. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητά ιατρική βοήθεια όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Πώς θεραπεύεται η μηροκήλη;

Η θεραπεία για τη μηροκήλη μπορεί να είναι μόνο χειρουργική, καθώς δεν υπάρχει συντηρητική θεραπεία που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και την εξέλιξή της. Η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική χειρουργική με την τοποθέτηση πλέγματος.

Για την επέμβαση, χρησιμοποιείται μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας και ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, τα οποία εισέρχονται στο σώμα μέσω πολύ μικρών τομών. Αφού επιτευχθεί η ανάταξη της κήλης, τοποθετείται ένα ειδικό πλέγμα το οποίο προσφέρει ισχυρή σταθερότητα και αποτρέπει την επανεμφάνισή της.

Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση, το ποσοστό λοίμωξης και διαπύησης των τραυμάτων και του πλέγματος είναι ελάχιστο. Επιπλέον, σε περίπτωση όπου έχουμε κήλη και αριστερά και δεξιά, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της ίδιας τομής χωρίς να κάνουμε τομή και στις δύο πλευρές. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και δεν περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Μετά την εγχείρηση, ο ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τη σωματική άσκηση και να αποφεύγει να σηκώνει βάρη, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Επί παρουσίασης συμπτωμάτων, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Περικλή Χρυσοχέρη για άμεση και οριστική αντιμετώπιση της μηροκήλης. Είναι σημαντικό να λάβετε εγκαίρως εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για την υγεία σας.

master surgeon  

Κήλες