Categories
Blog

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη;

Η εμφάνιση κήλης είναι πολύ συνηθισμένη τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Όμως, πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη;

Τι είναι όμως η κήλη;

Η κήλη παρουσιάζεται όταν ένα εσωτερικό όργανο ή μέρος του οργάνου προβάλλει μέσα από το μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα. Συνήθως το όργανο αυτό είναι το έντερο, το οποίο προπίπτει προς τα έξω και δημιουργεί ένα «εξόγκωμα». Ανάλογα με το σημείο που εμφανίζεται η κήλη έχει και διαφορετική ονομασία.

 

Ποιες είναι οι πιο κοινές μορφές κήλης;

 1. Βουβωνοκήλη: πρόκειται για τη συχνότερη μορφή κήλης, ιδιαίτερα για τον ανδρικό πληθυσμό. Εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, δηλαδή στο σημείο μεταξύ του κορμού και του μηρού μας.
 2. Ομφαλοκήλη: όπως προδίδει και το όνομά της, η ομφαλοκήλη εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού. Είναι και αυτή αρκετά συχνή και αφορά άνδρες, γυναίκες μετά από τοκετό, ακόμη και παιδιά (κυρίως τα νεογνά). Προκαλεί πρήξιμο στο σημείο και πόνο.
 3. Μηροκήλη: Η μηροκήλη εμφανίζεται στη μηροβουβωνική χώρα και αυτός ο τύπος κήλης εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει σημαντικός κίνδυνος περίσφιξης.
 4. Μετεγχειρητική κήλη: η κήλη αυτή μπορεί να εμφανιστεί στο σημείο παλαίας επέμβασης και οφείλεται στην αδυναμία επούλωσης του κοιλιακού τοιχώματος.
 5. Κήλη των αθλητών: πρόκειται για μια κλινική περίπτωση, η οποία εμφανίζεται κυρίως στους αθλητές ή σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Πολλές φορές δεν υπάρχει πραγματική κήλη με που να προκαλεί διόγκωση στην περιοχή αλλά αδυναμία του μυικού τοιχώματος. Τα συμπτώματα και η θεραπεία μοιάζουν πολύ με αυτά της βουβωνοκήλης.
 6. Επιγαστρική κήλη: η κήλη αυτή εμφανίζεται στο σημείο μεταξύ του στέρνου και του ομφαλού. Αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους τύπους κήλης, καθώς μπορεί να προκαλέσει περίσφιξη.
 7. Διαφραγματοκήλη: η συγκεκριμένη κήλη διαφέρει από τις υπόλοιπες, γιατί εμφανίζεται στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Αφορά ένα τμήμα του στομάχου που εισέρχεται στον θώρακα.

 

Ποια είναι τα βασικά αίτια για την εμφάνισή τους;

Ο κάθε τύπος κήλης έχει διαφορετικές αιτίες πρόκλησης. Όμως, υπάρχουν κάποια βασικά αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση των κηλών. Όλα τους σχεδόν έχουν σαν χαρακτηριστικό την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Πιο συγκεκριμένα:

 • Σήκωμα μεγάλου βάρους
 • Χρόνιος βήχας
 • Παχυσαρκία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Εγκυμοσύνη

 

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κήλη;

Θα απαντούσε κανείς ότι η υποψία μπορεί να επιβεβαιωθεί εντοπίζοντας τα συμπτώματα. Όμως, τα συμπτώματα από μόνα τους δεν αποτελούν ένδειξη, αφού κάποιες κήλες είναι ασυμπτωματικές. Έτσι, μόνο η εξέταση από έναν έμπειρο ιατρό μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη μιας κήλης.

Σε γενικές γραμμές, οι κήλες εμφανίζονται με τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ύπαρξη εξογκώματος
 • Πόνος ή ενόχληση που εντείνεται με τον βήχα ή το φτέρνισμα
 • Αίσθημα βάρους- καψίματος στην περιοχή του εξογκώματος
 • Πόνος κατά την όρθια στάση
 • Απόφραξη εντέρου – ειλεός.

Αντιμετώπιση κήλης

Η αντιμετώπιση της κήλης γίνεται με διάφορες τεχνικές ανάλογα με την θέση της κήλης, το μέγεθος της και το ιστορικό του ασθενούς. Οι πλέον κλασσικές επεμβάσεις είναι με ανοικτό χειρουργείο. Όμως πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εύκολα και άμεσα μέσω της λαπαροσκοπικής-ρομποτικής χειρουργικής.

Η Ρομποτική χειρουργική αποτελεί επανάσταση στον τομέα της Χειρουργικής της Κήλης, αφού προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα, άμεσα και με λιγότερο μετεχγειρητικό πόνο.

 

Η χειρουργική ομάδα και ίδιος ο Χειρουργός ο Δρ.Περικλής Χρυσοχέρης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να δει το πρόβλημα του κάθε ασθενούς και να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και πρόταση για την βέλτιστη θεραπεία. Ο ιατρός έχει τεράστια εμπειρία, πολύ μεγάλου αριθμού περιστατικών, στην αντιμετώπιση όλων των μορφών κήλης .

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε το ραντεβού σας.