Ομφαλοκήλη
Γενικά για την ομφαλοκήλη
O ομφαλός είναι ένα εκ γενετής ευαίσθητο σημείο, από το οποίο περνάνε όλα τα αιμοφόρα αγγεία του ομφάλιου λώρου. Σε αυτό το σημείο μπορεί να εμφανιστεί ομφαλοκήλη, ένα από τα συχνότερα προβλήματα στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, απ΄ όπου περνάει το περιτόναιο, δημιουργώντας διόγκωση και αύξηση της πίεσης στης κοιλιά.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες η ομφαλοκήλη να είναι συγγενής, δηλαδή να έχει δημιουργηθεί από τη γέννηση (ομφαλοκήλη εμβρύου) ή να είναι επίκτητη (ομφαλοκήλη σε παιδιά) και να έχει προκύψει κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου από διάφορα αίτια. Γενικά αποτελεί συνήθη τύπο κήλης στα νεογνά αλλά και στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, μετά τον τοκετό (ομφαλοκήλη μετά την εγκυμοσύνη).
Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της ομφαλοκήλης;
Τα πιο συνήθη συμπτώματα της ομφαλοκήλης είναι η διόγκωση του ομφαλού, η κοιλιακή δυσφορία και ο πόνος, ο οποίες είναι ήπιος ή πιο έντονος ανάλογα με την ενδοκοιλιακή πίεση.
Σε γενικές γραμμές η ομφαλοκήλη μπορεί να είναι ανατάξιμη, δηλαδή να μπορεί να πιεστεί προς τα μέσα με το δάχτυλο και η διόγκωσή της να είναι σπάνια.
Αν προκληθεί πρόβλημα και επιπλοκή, ο πόνος μπορεί να είναι επανεμφανιζόμενος ή σταθερός όπου και σημαίνει ότι είναι επείγον ο ασθενής να μπει στο χειρουργείο, πριν προκληθεί περίσφιξη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχει πόνος, χωρίς απαραίτητα να εμφανίζεται κάποια διόγκωση.
Περίσφιγξη της ομφαλοκήλης
Η περίσφιξη της κήλης είναι μία σοβαρή επιπλοκή, η οποία παρουσιάζει όλα τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με ερυθρότητα της περιοχής. Το σπλάχνο που έχει προκαλέσει την απόφραξη δεν αιματώνεται και μπορεί μέχρι και να νεκρώσει. Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση που χρήζει χειρουργείου ομφαλοκήλης.
Διάγνωση ομφαλοκήλης
Η διάγνωση γίνεται από τον χειρουργό με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό του ιστορικό. Για αρχή πραγματοποιείται κλινική εξέταση και στην συνέχεια αν τα αποτελέσματα είναι φτωχά να χρειάζεται υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία ομφαλοκήλης: Πλέγματα, λαπαροσκόπηση ή και τα δύο;
Η θεραπεία της ομφαλοκήλης γίνεται μόνο με εγχείρηση. Η εφαρμογή των πλεγμάτων είναι μία επανάσταση στο χειρουργείο της κήλης, καθώς ελαχιστοποιούν τον πόνο και τις επιπλοκές. Είναι απολύτως βιοσυμβατά με τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται πάντα σε ένα χειρουργείο ομφαλοκήλης.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική έφερε τη δεύτερη μεγάλη επανάσταση της αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης. Συνεπώς συνυπάρχουν τα πλεονεκτήματα των πλεγμάτων με όλα τα θετικά γνωρίσματα της λαπαροσκόπησης.
Για να αποφασιστεί αν το χειρουργείο για την αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος θα είναι ανοιχτό ή λαπαροσκοπικό, χρειάζεται ένας εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, ο οποίος ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς θα κρίνει ποια μέθοδος είναι αποτελεσματική και καλύτερη για την ελαχιστοποίηση πιθανών επιπλοκών και την καλύτερη ανάρρωση.
Ομφαλοκήλη: Πόσο εύκολη είναι η ανάρρωση μετεγχειρητικά;
Μπορεί η ανοιχτή μέθοδος στην ομφαλοκήλη, να υπερτερεί ως προς το κόστος, ωστόσο σπανίως επιλέγεται από τον χειρουργό, αφού μειονεκτεί και ως προς τον χρόνο αποκατάστασης και ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα.
Η λαπαροσκόπηση μπορεί να επιλεγεί σε έναν παχύσαρκο ασθενή, όταν υπάρχει υποτροπή κήλης ή όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρές περιπτώσεις. Μετά από λαπαροσκοπική θεραπεία ο ασθενής συνέρχεται σε πολύ μικρό χρόνο και κινητοποιείται άμεσα. Την επόμενη ημέρα λαμβάνει μία ήπια αντιβιοτική αγωγή και μπορεί να γυρίσει στην εργασία του σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σε περίπτωση μικρών κηλών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία νέα εξελιγμένη τεχνική με καινούργια πλέγματα, η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Ο ασθενής πολλές φορές δεν χρειάζεται καν γενική νάρκωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού ένας ασθενής με καρδιαγγειακά προβλήματα και κήλη δεν θα μπορούσε ποτέ να λάβει γενική νάρκωση. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να γυρίσει την ίδια μέρα στο σπίτι του.
Υπάρχουν επιπλοκές;
Οι επιπλοκές μετά την επέμβαση της ομφαλοκήλης είναι πολύ σπάνιες. Γενικά πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Δηλαδή: Αν εντοπίσετε ερυθρότητα γύρω από τον ομφαλό, επικοινωνήστε αμέσως με τον χειρουργό σας. Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, ακολουθώντας μία σωστή διατροφή. Μετά το χειρουργείο αποφύγετε να σηκώνετε βάρη πάνω από 5 κιλά για λίγο χρονικό διάστημα.
Ποια είναι τα είδη της ομφαλοκήλης;
- Συγγενής ομφαλοκήλη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εμφανίζεται κατά την γέννηση
- Επίκτητη ομφαλοκήλη. Προκύπτει κατά τη διάρκεια της ζωής λόγω διάφορων αιτιών
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής;
Η ομφαλοκήλη παρουσιάζει πόνο, διόγκωση, οίδημα στην κοιλιακή χώρα και κυρίως στον ομφαλό, αύξηση μεγέθους της κήλης αλλά και κοιλιακή δυσφορία. Επι περίσφιξης τμήματος εντέρου μπορεί να παρουσιαστεί ειλεός.
Μπορεί να παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή;
Η ομφαλοκήλη μπορεί να παρουσιάσει περίσφιξη, δηλαδή την απόφραξη του οργάνου με αποτέλεσμα την νέκρωσή του.
Τι περιλαμβάνει η διάγνωση της ομφαλοκήλης;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κλινική εξέταση είναι αρκετή για την διάγνωση της ομφαλοκήλης. Εάν, όμως, το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός, θα ζητηθεί και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. μαγνητική τομογραφία ή υπέρηχος.
Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;
Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση και πιο συγκεκριμένα η λαπαροσκοπική χειρουργική ή το ανοιχτό χειρουργείο.